Studentendebat Utrecht gepaard met humor en pit

Studentendebat Utrecht gepaard met humor en pit

UTRECHT – In de gemeenteraad van Utrecht worden verschillende debatten gehouden over stellingen, voorstellen en meer. Deze stellingen worden veelal overgenomen en in het studentendebat van de gemeente voorgedragen aan studentenvoorzitters van verschillende partijen. Een pittig debat over het faciliteren van bijeenkomsten voor jongeren zorgt voor opsmuk, maar ook veel humor in de zaal.

De opgedofte voorzitter Daan introduceert het debat met een korte uitleg. Er zullen drie stellingen worden voorgelegd. Elke partij krijgt een minuut om haar visie daarop uit te leggen. Daarna volgt een vragenronde en gaan de partijen met elkaar in debat op de Lagerhuis manier. Vervolgens introduceert hij de jury van het debat als Eva en Marcel.

“Oke, dan gaan we beginnen en wel met de eerste stelling. Deze luidt; de gemeente Utrecht moet het samenkomen van studenten in coronatijd faciliteren.”, draagt Daan voor.

Daan laat Silke van GroenLinks het debat openen. Volgens Silke is GroenLinks voor het faciliteren van ontmoetingen voor jongeren. Ze stelt dat het een groot effect heeft op het welzijn van jongeren. “Daarnaast is sociaal contact ook ontzettend belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling. Je doet vaardigheden op en connecties voor het werkende leven.”, aldus Silke.

Hierna volgt Rins van het CDA die opent met een voorbeeld over zijn kinderfeestje van twaalf jaar geleden. “Dit kinderfeestje had ik zelf bedacht maar had ik niet kunnen doen zonder mijn moeder. Zij faciliteerde namelijk het feestje. Zo zien wij ook de rol van de gemeente hierin. ” Mensen mogen van Rins ideeën aandragen zodat de gemeente dat kan faciliteren.

Als derde is de PVV aan de beurt. Martin verteld dat hij het volledig eens is met de argumentatie van GroenLinks en het CDA. Hij wil wel graag benadrukken dat het samenkomen wel volgens de regels van de tweede kamer moet worden georganiseerd. “Als voorbeeld van wat de gemeente zou kunnen doen, er zijn genoeg ruimtes zoals sporthallen of het voetbalstadion Galgenwaard waar momenteel drieduizend mensen bijeenkomen om een voetbalwedstrijd te kijken. Als dat kan geloven wij ook dat we jongeren samen kunnen brengen.”, aldus Martin.

Vervolgens geeft Daan het woord aan Floor van de nieuwe partij Student & Starter. Zij wijst op dat het leven voor iedereen stilstaat en er daardoor ook veel illegale praktijken en corona onverantwoorde dingen gebeuren. Haar partij is daarom ook voor de facilitering van het samenkomen.

Hierna krijgt Sara van de VVD het woord. Zij vindt het een ontzettend slecht idee om de gemeente een rol te laten spelen in het samenkomen van jongeren. “Het voorbeeld van het CDA geeft al duidelijk aan dat wij dan als gemeente de studenten gaan bemoederen en dat is niet wat studenten willen. Als je daarbij het gaat faciliteren als gemeente neem je tegelijkertijd ook verantwoording voor het hele evenement.” Sara verteld dat alle onverantwoorde dingen die dan gebeuren, op het bord van de gemeente vallen.

De laatste spreker is Nina van D66. “Gaan we voor vrijheid waarbij we risico’s nemen in deze coronatijd of voor veiligheid?” Nina pleit voor beide waarbij ze goed gedrag wil gaan belonen. “Meer regels en meer inperken werkt niet. Illegale dingen hebben nou eenmaal aantrekkingskracht.” Ze vindt ook dat faciliteren uitkomt op reguleren en je dus in handen hebt hoe het gaat.

“Dat betekent dat iedereen nu zijn openingspleidooi heeft gedaan en mag iedereen elkaar nu gaan bevragen. Ik geef iemand de beurt dus steek even je hand op.”, vertelt Daan. Hij geeft eerst het woord aan GroenLinks. Olivier neemt het woord. “We kennen de VVD natuurlijk als een partij die geen verantwoordelijkheid neemt en deze keer haar studenten afdoet als onverantwoordelijke wezens.”, aldus Olivier. Hij zou graag zien dat er geen strengere regels komen na bijeenkomsten van studenten, maar alternatieven. “Geef ze plekken waar ze op een veilige manier samen kunnen komen.”

Harmen, een spreker voor het CDA, neemt vervolgens het woord. “Ik heb een vraag voor de VVD. Waarom zou het plan van het openen van buurthuizen niet realistisch zijn of hun vrijheid inperken?”

Sara reageert met een tegenvraag; “Wat is dan concreet het verschil tussen wat we op dit moment doen, namelijk het controleren van plekken waar studenten veel samenkomen en de facilitatie waar jullie het steeds over hebben?” Ze haalt vervolgens haar openingspleidooi nog even aan.

Silke haakt meteen in met een scherpe opmerking over MBO-studenten. Volgens haar zijn er bijna geen studentenverenigingen voor het MBO. Ze wil graag weten wat de VVD gaat doen voor hen.

Na een lange stilte vanuit de VVD wil Stan het woord nemen. “Het lijkt wel alsof we in een kamer vol Boomers zitten! Met de VVD uitgesloten. Als jullie denken dat jongeren in een buurthuis samen willen komen terwijl daar normaal ouderen zitten te ganzenborden hebben jullie een verkeerde kijk op wat jongeren willen.” Hij vindt zoals eerder gezegd dat het de taak is aan studentenorganisaties. Joram van D66 wil dat de VVD concreet antwoord geeft op de vraag wat er dan wel gaat gebeuren om jongeren te helpen.

Een felle reactie van de VVD is het gevolg. Sara stelt dat het openen van buurthuizen niet de mensen zal lokken die normaalgesproken op een dinsdagavond tien liter bier gaan zuipen en het dus niks zal oplossen.

Natalie reageert verontwaardigd. “Het beeld wat jullie van een student schetsen is onterecht. Er worden ook alleen maar feesten aangehaald maar er is meer dan dat.”, aldus Natalie. Ze vertelt dat er ook behoefte is aan studieplekken.

Nina mag het slotwoord nemen en haalt ook het vertekende beeld van de student aan. “”Menselijk contact is veel meer dan feestjes. Het is samen studeren in de UB of les volgen. Het is ook af en toe koffie gaan drinken of een terrasje pakken.”

Voorzitter Daan dankt alle sprekers en wil graag een applaus waarna hij de jury een laatste stroom aan complimenten laat uitspreken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *