Xtc moeten we niet legaliseren, niet om deze argumenten in ieder geval

Xtc moeten we niet legaliseren, niet om deze argumenten in ieder geval

Foto: ANP

De Jonge Democraten hebben een actie gevoerd in Utrecht voor het legaliseren van xtc. Ze hebben posters door Utrecht gehangen als reclame voor een pop-up shop waar je xtc kan kopen. De quote op de poster luidt: ‘xtc, veilig, legaal’. In een interview met RTV-Utrecht legt Nyna Visser, voorzitter van de Jonge democraten, uit dat door de regulering van xtc het gebruik ervan veiliger wordt en er minder criminaliteit bij komt kijken. Dit is alleen niet helemaal waar.

Naast Visser zijn er velen anderen die beweren dat het legaliseren van xtc de criminaliteit zou verminderen. Echter gaat het grootste deel van de in Nederland geproduceerde drugs naar het buitenland. Als xtc in Nederland gelegaliseerd wordt, zou dit betekenen dat er binnen Nederland minder criminaliteit plaats zou vinden. In het buitenland zou echter de criminaliteit zelfs kunnen toenemen door de drug te legaliseren.

Als xtc gelegaliseerd wordt, wordt het voor producenten makkelijker om de pillen te maken. Hierdoor worden de pillen goedkoper en zal de vraag stijgen. In Nederland zou dat voor de criminaliteit niks uitmaken, want het is dan toch gelegaliseerd. In het buitenland zou echter de vraag ook toenemen als de prijs lager wordt. Dit kan er dus juist voor zorgen dat de criminaliteit toeneemt. Het legaliseren van xtc zou dus uiteindelijk, globaal gezien, niets verhelpen.

Een ander argument wat veel gebruikt wordt in de discussie over het legaliseren van xtc is dat het gezonder is dan alcohol. In veel opzichten klopt dit argument wel. Xtc-gebruikers gebruiken niet dagelijks xtc en blijven dit ook niet hun hele leven doen. Alcoholgebruikers daarentegen vaak wel. De langetermijneffecten van alcohol op de hersens zijn ook veel schadelijker dan de effecten van xtc. Echter is er bij de vergelijking wat “beter” voor je is één groot verschil: Nog nooit is iemand overleden aan één glas bier. Hooguit alleen toen iemand een glas bier letterlijk tegen zijn hoofd gegooid kreeg. Bij één pil zijn echter wel mensen overleden.

Dat hoeft niet te liggen aan de zuiverheid van de pillen. Ook bij geteste, zuivere pillen overlijden er mensen. Je kan bijvoorbeeld oververhit raken of om de dorst te lessen zo veel water drinken dat je een watervergiftiging oploopt. Volgens het verslavingsinstituut Trimbos zijn de xtc-pillen zelfs nog nooit zo zuiver geweest.  Het MDMA-gehalte is per pil stijgt al jaren.

De redenen die de Jonge Democraten opperen om xtc te legaliseren zijn eigenlijk niet kloppende en laffe argumenten van studenten die het zelf wel zien zitten om legaal een pilletje te halen. Met het legaliseren van xtc los je de door hen genoemde problemen niet op maar zorg je er alleen voor dat je zelf met een gerust hart, gebaseerd op foutieve informatie, lekker kan gaan op feestjes.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *