Inrijden jonge paarden erg schadelijk voor zijn toekomst

Inrijden jonge paarden erg schadelijk voor zijn toekomst

De keuringen voor jonge dressuurhengsten zijn weer achter de rug. De leeftijd van de paarden is drie jaar. Via Instagram pronken eigenaren, fokkers en ruiters met hun hengsten. De Oldenburger zadel keuring die op 19 april plaatst vond keurde drie hengsten goed. Eén schimmel hengst sprong eruit. Met zijn drie jaar en één dag was iedereen onder de indruk. Er schuilt alleen een donkere kant aan het zo jong klaarstomen van een paard.

In een nieuwsbericht van Bit Magazine verteld paardenfysiotherapeut Monique de Baar dat de groeischijven van de werlevkolom van een paard pas zijn uitgegroeid als ze zes jaar zijn.

“Elk paard heeft naast de spieren, pezen en banden botten waar inderdaad groeischijven in te vinden zijn. Deze groeischijven bestaan uit kraakbeen die zich uiteindelijk sluiten en daarmee ook verbenen. Verbenen wil zeggen dat ze tot bot worden gevormd. Op welke leeftijd dat precies gebeurt hangt af van de locatie van de botten. Wel is het zo dat de groeischijven in de benen eerder sluiten dan de groeischijven in de wervelkolom.”, vertelt ze aan Bit Magazine.

Uit onderzoek blijkt dat chronische aandoeningen zoals kissing spines en artrose in verband staan met het te jong in rijden van paarden. Deze aandoeningen die zich in de rug ontwikkelen zorg voor stijfheid, kreupelheid en veel pijn. Kissing spines bijvoorbeeld is precies zoals de naam het voorsteld. De ruggenwervels raken elkaar aan.

Er wordt niet voor niks gezegd dat een te jong ingereden paard al op zijn twaalfde met pensioen moet. Zijn rug is tenslotte helemaal op.

Ook mentaal gezien is het inrijden van een paard heel zwaar. De kans dat een paard een negatieve connectie maakt tussen de ruiter en de pijn in de rug is heel groot volgens De Baar.

Bartels Horse & Health Institute kijkt daar anders tegenaan. “Uit diverse studies blijkt dat weefsel dat in de jonge jaren (zelfs al veulen al) met enige regelmaat gedoseerd (daar hebben we hem) belast wordt uiteindelijk sterker en belastbaarder is dan weefsel waarbij dat niet is gebeurd.”, luidt het op hun website.

Ze stellen dat een jong paard absoluut niet te veel maar ook zeker niet te weinig moet doen. Het moet allemaal goed gedoseerd worden en met een kritisch oog op het welzijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *