Hoe loopt een dag uit het leven van een salesstudent

Hoe loopt een dag uit het leven van een salesstudent

Je hebt ze vast weleens gezien in een winkelcentrum, op een event, aan je deur, op het station of gewoon in een drukke straat. Een sales student die staat voor één of ander merk, krant of goed doel die je als de pest probeert te vermijden, omdat je bij het grilligste beetje oogcontact al aangesproken wordt om ergens maandelijks aan vast te zitten, maar genoeg over dat wij hebben het ook moeilijk lees hier waarom.

Voor wij studenten is er vaak weinig keuze qua werk als je snel iets moet vinden. je hebt de keuze uit een supermarkt baantje, een baan in de horeca die stilgelegen heeft en tenslotte een baan in de sales. De wereld van sales zit vol met verleidelijke beloftes, zoals hoge bonussen, leuke reizen die je kan verdienen en andere collega’s die in vrienden voor het leven veranderen. Dit is allemaal veelbelovend, maar wat staat je te wachten voordat dit zo mag komen?

Het begin van de dag

Je begint de dag opnieuw te vroeg om te laat te eindigen, maar dan echt te laat. Je komt half slapend na je reis met het OV aan op kantoor om te zien waar in het land je staat en met wie. Meestal is dat op een plek in het land waar je niks van weet en wat voor mensen je tegenkomt. Je wordt naar de locatie gebracht met de auto meestal bestuurd door een collega die rijdt als een malloot of dat je met al je zware spullen toch met het OV moet reizen. Eenmaal aangekomen voel je nog steeds dat je wakker moet worden en je hebt geen idee hoe je moet beginnen met het aanspreken van mensen.

Wanneer je eindelijk de moed verzameld hebt…

Wanneer je eindelijk mensen begint aan te spreken doen de volgende dingen zich altijd voor, natuurlijk heb je mensen die enthousiast zijn en zich willen laten inschrijven, maar daarnaast heb je mensen die gewoon je tijd verspillen. Kijk iemand die niet geïnteresseerd is en doorloopt dat is geen probleem, maar toch komen de volgende dingen steeds terug. 

De ‘ik dacht het eenmalig was’ tante

Ja, die heb je altijd ook al maak je duidelijk dat het periodiek is, vet irritant. Zeker als je je verhaal hebt gedaan vooral als ze tijdens je verhaal hun portemonnee al openen om je een karige gift te geven waar je niks mee kan weet je al dat je meteen kan stoppen.

Mensen die weigeren te helpen, maar toch het bewijs willen

Veel sales bedrijven hebben een leuke gift voor abonnees als bewijs dat ze mee doen, toch zijn er mensen die de brutaliteit hebben zomaar één te pakken of vragen hoeveel je ervoor vraagt zonder verder in de actie geïnteresseerd te zijn.

De ‘maar ik heb al zoveel’ trien

Dat je een doel niet kan steunen door je eigen financiële situatie is te begrijpen, maar doe dan niet alsof je geïnteresseerd bent. Loop gewoon door en zeg ‘nee’ laat me niet mijn verhaal doen voor niks en andere potentiële abonnees voorbij lopen.

Het einde van de dag

Uiteindelijk wordt je weer opgehaald, dat is altijd een opluchting of je nou lekker of minder lekker geschreven hebt, je weet dat het tijd voor ontspanning en feesten met je mede collega’s is. Je moet in je achterhoofd houden dat de eventueel vervelende mensen die je tegenkwam verder niks met jou te maken hebben en je gewoon je werk doet, je hebt ook al heb je niks geschreven toch een vast loon binnen en je kan lekker met je collega’s uitgaan en bij babbelen. 

Conclusie

Sales werkers zijn voor de gemiddelde voorbijganger misschien irritant, maar omdat we weinig andere keuzes hebben qua baan, vraag ik jullie toch om wat sympathie. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *