”Het waren twee mooie weken”

”Het waren twee mooie weken”

Screenshot van mijn eigen beeldscherm

-LEIDEN ”Het waren twee mooie weken. Summer of Love. Je was een rots in de branding en koerste recht door zee. Je trotseerde stroom en golven, alleen had je de wind niet mee,” is de quote die rond gaat op sociale media na de aankondiging van het kabinet om de maatregelen rondom COVID-19 weer te verstrengen. Dit alles omdat de afgelopen dagen het aantal besmettingen in een rap tempo opeens weer toe nam nadat de meeste maatregelen opgeven werden. Jongeren reageerde verschillend op de nieuwe verstrengde maatregelen en delen dat met SVJ-media.

Twee weken geleden meldde De Volkskrant al een waarschuwing over de gevolgen van gesjoemel met de corona-test app. Mensen deelden screenshots van de QR-code uit de check app met hun gehele vriendengroep en kregen zo toegang tot nachtclubs. Omdat de QR-codes zichzelf verversen zou dit ook moeten betekenen dat scanners bij nachtclubs, evenementen en stadia ook niet zorgvuldig zijn geweest met het checken van de QR-codes, vaccinatie- en testbewijzen. Dit alles heeft geresulteerd dat vanaf 4 juli de besmettingen rap opliepen met de piek op 10 juli met 10306 gemelde besmettingen, meldt het RIVM. Dat is het hoogst gemelde aantal sinds 25 december 2020. Veel van de besmettingen vinden plaats onder jonge mensen en een aanzienlijk deel daarvan vond plaats in de horeca.

Wat zijn de versterkte maatregelen?

De maatregelen waar we op kunnen rekenen zijn vooral van toepassing voor de horeca, discotheken en festivals. Horeca gelegenheden moeten gewoon weer werken met vaste zitplaatsen op anderhalve meter afstand en moeten gesloten zijn van middernacht tot zes uur in de ochtend. De discotheken en andere uitgaansgelegenheden moeten weer volledig hun deuren sluiten en optredens zijn verboden. Andere evenementen mogen doorgaan maar ook met vaste zitplaatsen en op anderhalve meter afstand, evenementen mogen maar één dag duren en tweede derde van de maximale capaciteit gebruiken.

Wat zijn de reacties van jongeren?

Drie jongeren die de respondente in de stad Leiden tegenkwam deelden hun verschillende meningen met SVJ-media wat zij vinden van de nieuwe maatregelen en hoe er door mensen zelf gehandeld is dat de maatregelen nu weer tot stand gekomen zijn.

Kurt Kalmijn: 

”Ik snap op zich wel dat ze dit doen na anderhalf jaar, gewoon lekker los gaan. Maar ik vind wel dat je wel een beetje moet nadenken dat de maatregelen zomaar weer versoepeld kunnen worden, dus ik vind het een beetje onverstandig, maar ik zou het zelf ook wel doen, maar ik vind dat de overheid niet meer die maatregelen moet nemen. Ze moeten ons niet steeds een hengeltje voorhouden, zoals een briefje van vijf voorhouden dat telkens als we het willen pakken ze het net weer terug halen, dus ik vind dat alles gewoon open moet blijven dat je je moet testen voor je gaat.”

Benjamin Vriezekolk:

”Wat ik daarvan vind is dat het heel erg voor de hand liggend is, want mensen snakken gewoon naar feestjes. Als je zo lang in een lockdown zit dan is dat niet vol te houden. Als jij het zo moeilijk maakt door een wereld in lockdown te houden dan gaat iedereen liegen over zijn uitslagen, terwijl dat niet nodig is. Corona valt best wel mee naar mijn mening.”

Ghorzhang Rahimi:

”Ík vind het onverantwoord dat door iedereen die valse QR-codes heeft gebruikt het nu alleen maar langer blijft duren en langer blijft duren en langer blijft duren. Het had sneller gekund en wat soepeler in plaats van stricter, mensen moeten zich gewoon aan die regels houden, punt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *