Ontwerp en bouw nieuw Theater aan de Parade Den Bosch

Ontwerp en bouw nieuw Theater aan de Parade Den Bosch

Foto: Bente van den Hurk

Door: Bente van den Hurk

Het nieuwe Theater aan de parade is gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van het Theater aan de Parade in Den Bosch. Het bouwteam is begonnen met het weghalen van de asbestplaten in het theater. Dit zal zo een drie maanden duren, dan wordt de vergunning vastgelegd voordat ze gaan slopen. Er wordt verwacht begin december te kunnen starten met de sloop van het gebouw.

Directeur van Theater aan de Parade Alex Kühne verteld over het ontwerp en de bouw. Het ontwerp voor het nieuwe Theater aan de Parade is definitief, de architect van het nieuwe gebouw is NOAHH Network Oriented Architecture, aangewezen door de gemeente. Het nieuwe theater aan de Parade wordt een groot en modern gebouw passend in de stijl van de stad. Het gebouw is een open gebouw en in verbinding met de Parade, niet zo gesloten zoals het oude pand was. In het gebouw komen 2 multifunctionele zalen. Elk met een eigen sfeer en een eigen programmering. Alle ruimtes zijn verbonden door ruime foyers, met veel daglicht en zicht op de Parade. Overal door het hele gebouw heen is het theater voelbaar en zichtbaar. Het theater zal van s’ ochtends, als de eerste mensen opstaan tot s’ avonds, als de laatste mensen uit de theaters lopen, open zijn. Het is een ontmoetingsplek voor alle doelgroepen waar heel de dag theater aanwezig is. Het is een plek waar je naar toe gaat om mensen te ontmoeten en te ontspannen. Aldus de directeur.

Het oude theater komt uit 1976 en heeft totaal geen aansluiting meer op de rest van de stad, het stond stil vergeleken met de rest van de stad. De bouwstijl van het gebouw is uit de jaren zeventig en is een gesloten pand. Toen der tijd was het een gebouw passend in de stijl van de jaren zeventig maar nu is het pand zoals Kühne zegt ‘net een tandpasta tube die we al jaren uitknijpen maar nu echt op is’. In het nieuwe theater zal rekening gehouden worden met de corona maatregelen, aldus de directeur. Er zullen grote zalen zijn waar duizend mensen kunnen staan en zitten op veilige afstand. Het is een groot open gebouw waar als dat nodig zou zijn, in de toekomst altijd veilig afstand kan worden gehouden. Daarbij zegt Kühne ‘het is onmogelijk om dit op afstand nog jaren zo door te laten gaan, minder mensen en grotere gebouwen dat betekent het einde van de sector’.

Alle theatershows die zich nu afspelen zijn verplaats naar omliggende Theater ruimtes. MAINSTAGE, Brabanthallen en Theater aan de Parade hebben op een september de deuren geopend van het anderhalve meter theater genoemd ‘Cultuurstad Theaters’ waar zo een duizend bezoekers plaats kunnen nemen op anderhalve meter afstand. Het theateraanbod blijft hetzelfde als in Theater aan de Parade met daarbij op initiatief ontwikkelde producties. Meneer Kühne zegt ‘Cultuurstad Theaters loopt als een trein en is ontzettend populair, mensen zijn blij en genieten ervan weer met een groot aantal mensen veilig te kunnen genieten van een theatershow. ‘

Op 6 oktober is er een gemeenteraad vergadering over het bestemmingsplan en bouwen van het nieuwe gebouw binnen het budget. Het moet nog officieel worden besloten door de gemeenteraad.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *