Stichting langs de Mersloot brengt boek ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’ uit

Stichting langs de Mersloot brengt boek ‘Wat heb ik de Wellenaren bewonderd’ uit

Door Noor Loeffen  

  

WELL – De leden en het bestuur van de stichting langs de Mersloot hebben maanden gewerkt aan een nieuw boek over de oorlog in Well. Henk de Koning, Bart van Helvoort en Arie de Koning hebben bijeenkomsten georganiseerd met oud-wellenaren die de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt. Hoe beleefden inwoners van Well de oorlog en ook de wederopbouw. Ruim 75 jaar later is er een boek over geschreven.  

 Een 17-jarige jongen woonde destijds bij een boer in Asperen. Op 5 februari werd het ook hier afgesloten door de Duitsers. Van Duitsland naar Utrecht lopen was de opdracht die ze kregen. Na 8 weken hier hard en zwaar gewerkt te hebben werd Utrecht bevrijd door de Engelsen. Voordat hij kon bijkomen werd hij naar Indië gestuurd om ook daar te moeten vechten. ‘Moet je voorstellen wat deze jongen allemaal heeft meegemaakt’ vertelt Meneer van HelvoortDit is maar een van de vele intense verhalen die te lezen zijn in het boek.  

 Eerder in 2015 werd er een tentoonstelling georganiseerd over Ammerzoden in de oorlog. De volgende keer doen we het over Well hadden de mannen afgesprokenOm het boek uit te laten komen tijdens die 75-jarige bevrijding van Nederland kon niet doorgaan door Corona. Vandaar dat Henk, Bart en Arie hebben besloten om het nu te doen. Het boek kwam niet zomaar tot stand. Zeven bijeenkomsten met zes mensen die de oorlog daadwerkelijk hebben meegemaakt zijn georganiseerd. Na vele gesprekken zijn ze het boek gaan schrijven. Alle 350 gedrukte boeken zijn verkocht. Het gaat zo goed dat er zelfs nieuwe worden bijgedrukt.  

 Het boek gaat niet alleen over de oorlog zelf in Well maar ook de wederopbouw is een belangrijk onderwerp. Mensen vergeten vaak dat dit ook niet makkelijk was. Er was na de oorlog zo weinig geld dat er bijna geen wederopbouw mogelijk was. Zo vertelde een van de zes mensen tijdens een bijeenkomst: ‘Wat was ik blij dat we thuis waren, maar we hadden geen dubbeltje meer over’. 

 Waarom nu het boek uitbrengen? Mensen en vooral de jongeren moeten niet vergeten hoe heftig het was. De oorlog hoeft niet mooier gemaakt te worden dan dat het was. Dit was vroeger wel het geval. Zo’n dertig jaar geleden wilde mensen weinig zeggen over de oorlog. Als dit gebeurde werd het vaak ook positiever gemaakt dan dat het daadwerkelijk was. ‘Daarom zijn de boeken die nu worden geschreven realistischer dan die van vroeger’ vinden Henk en Bart.  

Dit project was voorlopig even de laatste voor de heren van stichting langs de Mersloot 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *