Efteling mag nog niet uitbreiden, gebreken in bestemmingsplan

Efteling mag nog niet uitbreiden, gebreken in bestemmingsplan

De Efteling mag nog niet uitbreiden, blijkt uit de tussenuitspraak van de Raad van State op 14 oktober 2020. Die heeft vijftien gebreken in het bestemmingsplan geconstateerd. Zo is de uitbreiding niet goed onderbouwd, biedt het bestemmingsplan te veel ruimte aan de Efteling en zijn de gevolgen voor omwonenden en de natuur niet altijd goed beoordeeld. De gemeenteraad van Loon op Zand krijgt nu een half jaar de tijd om de gebreken te herstellen. Tot die tijd kan er nog niet gestart worden met bouwen. 

Het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 geeft kaders voor de groei van Efteling voor de komende jaren. Het park wil door kunnen groeien van vijf naar zeven miljoen bezoekers per jaar. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om het park naar het oosten en het westen uit te breiden. Daarnaast zijn er plannen voor bereikbaarheid en parkeren, bouwhoogtes en groenpercentage. 

In 2018 werd dit bestemmingsplan door de gemeente vastgesteld. Daarna kregen buurtbewoners en andere belanghebbenden de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Raad van State. Op dinsdag 9 juni vond de zitting plaats en vandaag werd het besluit van de Raad van State openbaar gemaakt. 

De Efteling zegt zich in de tussentijd eerst te gaan richten op het verduurzamen van het park. Er moeten meer locaties gasloos worden en ze willen een van hun parkeerterreinen voorzien van carports met zonnepanelen.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *