Horeca Den Bosch eist duidelijkheid rondom 11/11 tijdens corona

Horeca Den Bosch eist duidelijkheid rondom 11/11 tijdens corona

Foto: Café Reinders

Door: Bente van den Hurk

De horecavereniging in Den Bosch heeft op veertien september besloten dat er dit jaar op 11/11 geen carnavalsactiviteiten zullen plaatsvinden onder hun horecazaken. 11/11 wordt nu een gewone woensdag zonder carnavalsactiviteiten voor de horeca maar de restaurants en cafés zijn wel gewoon open.

Horecaondernemers mogen zelf besluiten of zij dicht gaan of openblijven tijdens de feestdag. Dit is niet bepaald door de gemeente of de horecavereniging maar het is een eigen keus. Als de cafés opengaan kunnen zij niet garanderen of het veilig kan gaan. De horecavereniging Den Bosch, waar café Reinders deel van uit maakt, heeft wel afgesproken met de ondernemers om de feestdag te ontmoedigen en niks over 11/11 te promoten. Een aantal ondernemers zijn in gesprek geweest met de gemeente over dat alle zaken dicht moeten of dat alle cafés het feest moeten ontmoedigen. Dit blijkt de eigen keus en verantwoordelijkheid van de ondernemer te zijn. De gemeente geeft aan dat gasten zelf mogen bepalen of zij in Kiel komen en dat het aan de ondernemers is of zij hun café gaan versieren en carnavalsmuziek draaien, dit is niet verboden maar wel afgeraden van de gemeente en horeca vereniging.

Mede-eigenaar Jeroen Guijt van Café Reinders verteld dat zij nog twijfelen om het café te sluiten op de feestdag of dat zij toch openblijven. ‘Het Bossche publiek is zo carnavals minded en dus het Oeteldonkse publiek gaat toch naar de stad. Als ze de kans hebben om het te vieren dan nemen zij die ook. Of wij dat als café moeten opzoeken is de vraag, wij kunnen dit beter ontmoedigen en of gewoon dicht gaan zodat het geen onoverzichtelijke bende wordt. Dat wij zelf de keuze hebben om open of dicht te gaan is voordelig en nadelig. Wij bij Reinders vinden het heel prettig dat wij de keuze hebben hiervoor en wij kiezen ervoor om het niet promoten maar te ontmoedigen. Wat er in de horecazaak gebeurd is de verantwoordelijkheid van de ondernemer en zo kun je zelf bepalen wat je wilt. ‘Het is echt ieder voor zich en er is nog niks af gesproken met de andere horecazaken in onze straat. Als wijk is het verstandig om te overleggen, want sommige cafés hebben al besloten om dicht te gaan’.

Het ‘vieren’ van de feestdag op een corona-proof manier met daarbij het houden aan de richtlijnen is niet verboden voor gasten vanuit de gemeente Den Bosch, het is hun eigen verantwoordelijkheid. Mensen hebben de vrijheid om zelf te bepalen of zij een kiel dragen en of zij naar de stad komen. ‘Ik denk wel dat mensen met kiel de stad in gaan, veel mensen. Het is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf maar toch ben je bang om het overzicht kwijt te raken ongeacht alle richtlijnen die er zijn voor de horeca. Hoe we er over een maand voorstaan weten we nog niet precies dus ik kan nog niet alles hierover zeggen. We gaan het in ieder geval niet promoten en ontmoedigen, als het te druk wordt moet de burgemeester van Den Bosch Jack Mikkers een keuze maken.’ Aldus Jeroen Guijt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *