Hoe gaat een crisisbeheersing trainingsbureau om met een wereldwijde crisis?

Hoe gaat een crisisbeheersing trainingsbureau om met een wereldwijde crisis?

HEUKELUM– Het Netwerkcentrum crisisbeheersing is een opleidings-, trainings- en adviesbureau dat zich bezighoudt met de voorbereiding op rampen en crisis. Wanneer er een ramp of crisis optreedt gaan de politie, de ambulances, de gemeenten en de brandweer samen aan de slag. Hiervoor zijn de veiligheidsregio’s opgericht. Het Netwerkcentrum wordt veel door veiligheidsregio’s ingehuurd om hun crisisfunctionarissen op te leiden en te trainen. Ook worden grote en kleine oefeningen georganiseerd. Er wordt dan bijvoorbeeld net gedaan of er een grote kettingbotsing is geweest of een fabriek in de brand staat. Hoe gaat dat eigenlijk nu we in een echte crisis, de corona crisis zitten? We vragen het aan een van de directeuren van het bedrijf.

Het opleiden van de veiligheidsregio’s kan niet zomaar stilstaan, deze moeten ook klaar zijn voor andere grotere ongelukken en rampen. Het Netwerkcentrum merkte dat dit tijdens de eerste golf wel het geval was. De veiligheid regio’s waren heel druk met de coronacrisis en eigenlijk werd alles gestopt. ‘Gelukkig begint dat nu te veranderen’ vertelt Angela.

Niet alleen is de hoeveelheid oefenen en opleiden veranderd, maar ook de manier hoe dit gebeurt. Buiten dat iedereen afstand van elkaar moet houden en de groep niet te groot mag zijn is het online lesgeven het grootste verschil geweest. Een training die voor de crisis fysiek zou gebeuren wordt nu online gegeven. Ook worden er ongelukken via een computerprogramma nagebootst, zodat dit niet meer in het echt hoeft te gebeuren.

Voor veel overleggen waar lang voor gereden moest worden, wordt nu een online meeting georganiseerd. Het netwerkcentrum verwacht dat het een mix blijft tussen online trainen en fysiek. ‘Voor ons betekent dat best wel een grote omslag maar alles went’. De eerste ervaringen van het online lesgeven en oefenen zijn in ieder geval positief.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *