Nieuwe woonvorm voorkomt eenzaamheid

Nieuwe woonvorm voorkomt eenzaamheid

Door: Tess de Langen

HEUSDEN – Meer dan de helft van de mensen ouder dan 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Ouderenzorg is tegenwoordig het gesprek van de dag onder de senioren. Zorginstellingen sluiten hun deuren en bejaardentehuizen zijn er nauwelijks nog. Velen ouderen hebben zorgen over hoe en waar zij moeten gaan wonen. Ook vragen zij zich af hoe zij om moeten gaan met eenzaamheid. De overheid trekt zich steeds verder terug en komt niet met oplossingen. Oplossingen worden steeds meer aangedragen door burgerinitiatieven. 

 

Villa Sterrenhof’ is gelegen aan de Nieuwkuijksestraat 50 te Nieuwkuijk en is zon project. Deze prachtige villa, oorspronkelijk gebouwd en altijd bewoond door familie van de Sterren, wordt getransformeerd naar zeven comfortabele en luxe appartementen. Een groepje burgers is begonnen met dit woonconcept, omdat er voor ouderen in Nieuwkijk weinig beschikbaar was om te wonen. Aangezien Nieuwkuijk een hecht dorp is en mensen er graag willen blijven wonen, hebben zij dit concept gestart. Mensen zijn bang dat als zij op leeftijd raken naar een dorp uit moeten wijken. Er stond in de Nieuwkuijksestraat al een lange tijd een grote villa te koop, vanuit daar is het idee ontstaan om daar een appartementencomplex van te maken. Zij hebben hier voor zeven appartementen gekozen om uit de kosten te komen.  

 

De huidige 50+ generatie is zelfstandig, ondernemend en is gewend zelf de regie te voeren over het leven. Op het gebied van huisvesting hebben deze mensen vaak een uitgesproken idee over hun woontoekomst. Niemand wil later terechtkomen in een zorginstelling waar nauwelijks ruimte is voor een eigen invulling van levensstijl en zorg. Een droom van velen is om samen met anderen een woongebouw te realiseren, helemaal passend bij de persoonlijke manier van leven. Een plek waar je bijvoorbeeld tot je honderdste levensjaar wil en kunt wonen. Veel mensen denken en praten hier wel over maar nemen toch geen stappen om hun ideeën concreet vorm te geven. Want hoe zet je zoiets op? Waar vind ik gelijkgestemden? Hoe kom je aan een mooie plek of een goed gebouw? Hoe regel je samen toekomstige zorg? 

 

De initiatiefnemers hebben van tevoren een vooronderzoek gedaan in het dorp, om te kijken of er daadwerkelijk interesse was. Er bleek veel interesse te zijn. De potentiële bewoners die het eerste reageerden op dit plan, hadden als eerste de kans om het appartement te kopen. De eerste zeven mensen die voor het eerst reactie gaven op dit plan, hebben alle zeven een appartement gekocht. Hieruit is op te merken dat het idee van Villa Sterrenhof’ goed valt onder de senioren. 

 

Villa Sterrenhof’ is een woonvorm waar senioren zelfstandig en met gelijkgestemden in een mooi en karakteristiek pand levensloopbestendig kunnen wonen. Het is een veilige woonvorm met veel privacy en tegelijkertijd in een gezamenlijke omgeving. Ieder appartement is rolstoelvriendelijk, heeft een eigen ingang, keuken, badkamer, slaapkamer en een ruime woonkamer. Daarnaast beschikt de villa over een gemeenschappelijke tuin en woonkamer die ruimte biedt voor ontmoeting en gezamenlijke activiteiten. Onder de bewoners wordt een vereniging van eigenaren opgericht van waaruit het dagelijkse en toekomstige onderhoud aan het gebouw wordt georganiseerd. 

 

Gemeente Heusden heeft de afgelopen jaren gemerkt dat er veel vraag is naar seniorenwoningen. Zij hebben een plan opgesteld en hier staat in dat zij net als bij starters graag zouden willen zien, dat gezien de behoefte, de gemeente zich gaat inzetten op de bouw van meer seniorenwoningen. Dit hebben zij vastgesteld in het bestemmingsplan. Zij zien graag dat 10% van de nieuw te bouwen woningen bestempeld wordt als seniorenwoning. Verder juichen zij deze burgerinitiatieven toe. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *