Mogelijk dit jaar een landelijk vuurwerk verbod

Mogelijk dit jaar een landelijk vuurwerk verbod

’S-HERTOGENBOSCH – In s-Hertogenbosch wordt er momenteel gesproken over eventuele vuurwerkvrije gebieden. Het afsteken van vuurwerk wordt gezien als onveilig. In een vuurwerkvrij gebied wordt er niet gesproken van gevaar, schade en overlast door vuurwerk. In welke gebieden het afsteken van vuurwerk verboden wordt is nog maar de vraag. Hierover is de gemeente s-Hertogenbosch nog in gesprek met organisaties 

 

Ik wil goed in beeld hebben waar inwoners een vuurwerkvrij gebied willen. Zodat we samen bepalen waar die plekken komen. Daarover gaat het gesprek, onder andere met buurtbewoners en organisaties, ligt burgemeester Jack Mikkers toe. Dit is terug te lezen op de website van s-Hertogenbosch. Als er vuurwerkvrije zones komen, gelden deze van 31 december 2020 vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Voor en na deze tijd is het absoluut verboden om vuurwerk af te steken. 

 

Gemeente s-Hertogenbosch heeft ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kinderboerderijen en dierenasiels gevraagd waar hun voorkeur naartoe gaat. Wel of geen vuurwerkvrije gebieden? De gemeente probeert de inwoners ook bij dit besluit te betrekken. Zij willen dit niet zelfstandig besluiten, maar ook naar de meningen van de inwoners luisteren. 

 

Wat vinden omwonenden van vuurwerkvrije zones? 

Uit een onderzoek waar ongeveer 610 personen aan deelnamen is gebleken dat het merendeel tegen vuurwerkvrije zones is. 56% van de deelnemers is tegen en 44% is voor een vuurwerkvrije zone. De mensen die tegen het plan zijn vinden dat vuurwerk op oudejaarsdag behoort tot een traditie. Het gebeurt elk jaar, dus waarom dit jaar niet? Zij vinden dat vooral dit corona jaar’ wel wat spectaculairs kan gebruiken, omdat er al zoveel ellende is tegenwoordig. 

 

Een aantal mensen vonden vuurwerkvrije zones wel een goed plan. Elke voorgaande jaren zijn er veel ongelukken ontstaan door het afsteken van vuurwerk, hierdoor moeten er veel mensen naar het ziekenhuis. Dit jaar kunnen ziekenhuizen, ongelukken die ontstaan bij het afsteken van vuurwerk er niet bij hebben. Daar is op dit moment geen plaats voor in de ziekenhuizen, zij hebben het al druk genoeg met coronapatiënten. 

 

Er zijn ook mensen die voor en tegen zijn als het gaat over vuurwerkvrije gebieden. Fleur (19) woonachtig in Drunen is zowel voor als tegen vuurwerkvrije gebieden. Zij vindt het goed dat er maatregelen worden genomen wat betreft het afsteken van vuurwerk. Volgens haar kunnen er zo vele ongelukken worden voorkomen en is het veiliger op straat tijdens het tijdstip dat de vuurwerkvrije zones gelden. Zij denkt dat er door het inzetten van vuurwerkvrije zones, minder samenscholingen ontstaan. Volgens haar zoeken mensen die vuurwerk afsteken elkaar op. Aan de andere kant denkt Fleur dat niet iedereen zich tegen laat houden door de vuurwerkvrije zones. Er zitten altijd mensen bij die dit stiekem gaan doen, zij zullen dan uiteindelijk ook tot het uiterste gaan’, ligt Fleur toe. Ruzie kan hier een gevolg van zijn. Fleur heeft vraagtekens bij het tijdsverbod waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, volgens haar heeft dit geen nut. Ook vindt zij dat het afsteken van vuurwerk hoort bij het vieren van nieuwjaar. 

 

Tot slot is gemeente s-Hertogenbosch nog in overleg. Er is nog geen vast besluit genomen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *