Hoe 7 maanden corona de evenementensector in ’s-Hertogenbosch platlegde

Hoe 7 maanden corona de evenementensector in ’s-Hertogenbosch platlegde

Foto: Facebook, Smèrrig zomerweekender 2019

Het is nu ongeveer zeven maanden geleden dat de corona-uitbraak in ons land een feit werd. Het virus gooide roet in het eten voor duizenden horecaondernemers en miljoenen vakantiegangers. Er is nog lang geen vaccin en één sector lijdt daar het meest onder, de evenementensector. Sinds de eerste “lockdown” zijn er eigenlijk geen echte festivals meer geweest en daarom is het ook maar de vraag of deze sector nog langer van overheidssteun kan blijven overleven.

Smèrrig geeft nu al een aantal jaar de grootste evenementen in ’s-Hertogenbosch en daarbuiten, daarom is het niet meer weg te denken uit de uitgaansscene in Brabant. De evenementen zijn opgezet door een groep vrienden die door hun goede samenwerking een organisatie hebben kunnen bouwen om Smèrrig heen, Koninkrijk Van Muziek. Door het toenemende succes van Smèrrig kon Koninkrijk van Muziek gaan kijken om ook evenementen buiten Den Bosch te gaan organiseren, met succes! Geslaagde edities in onder andere Poppodium 013 en op Paaspop zorgde ervoor dat Smèrrig ook bekendheid kreeg bij mensen buiten ’s-Hertogenbosch en Brabant.

Daarom kwam het coronavirus voor Koninkrijk van Muziek als een enorme klap, alle evenementen die na februari stonden gepland werden uiteindelijk afgezegd. Gelukkig was dit voor Koninkrijk van Muziek nog niet het einde, door onder andere evenementen te organiseren waarbij je mensen op een terras laat zitten was er nog genoeg te doen.

Ook werd in samenwerking met horecaondernemers van de Tramkade in Den Bosch een pop-up terras gestart voor in de zomermaanden “Costa del Silo”. “Costa” was een groot succes in Den Bosch en bij mooi weer was het dan meestal ook uitverkocht, maar helaas komen aan alle mooie dingen een eind. Het weer werd slechter en daarmee ook de kans om het elke week nog open te houden.

We zijn nu twee maanden verder en door de nieuwe coronamaatregelen is er voor evenementenorganisaties eigenlijk geen manier om nog iets te kunnen organiseren. Weten evenementenorganisaties zoals Koninkrijk van Muziek of ze de tweede lockdown nog gaan overleven? Hierover spraken wij Nick van Hoof mede-eigenaar van Koninkrijk Van Muziek.

Volgens Nick kwam de tweede lockdown minder hard aan bij de organisatie dan de eerste omdat ze het al geruime tijd zagen aankomen. Ditmaal konden ze zich beter voorbereiden en wisten ze wat hen te wachten stond. Door op sociale media actief te blijven en nieuwe concepten te bedenken die mogelijk in de toekomst wél binnen maatregelen vallen houdt de organisatie zich goed bezig de laatste tijd. Er wordt achter de schermen hard gewerkt aan mogelijke edities in 2021 en hier wordt met de gemeente dan ook over gesproken.

Koninkrijk Van Muziek kijkt positief naar de toekomst en Nick denkt dat het voor kleinere evenementondernemers in Den Bosch uiteindelijk ook wel goed komt. “Goede ondernemers kunnen ook zonder een groot kapitaal een goed evenement organiseren en als de gemeente het weer toe laat dan gaan ze dat ook zeker doen”. Dit neemt natuurlijk niet weg dat we dit soort evenementen mogelijk op een kleinere schaal gaan zien dan voor de coronacrisis het geval was.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *