Minder synthetische drugsdumpingen in Oost-Brabant niet in verband met coronapandemie

Minder synthetische drugsdumpingen in Oost-Brabant niet in verband met coronapandemie

Foto: Politie

’S-HERTOGENBOSCH- Uit cijfers vrijgegeven door het ERISSP blijkt dat er in de eerste helft van 2020 minder synthetische drugsdumpingen zijn geweest in Oost-Brabant dan in 2019, Oost-Brabant blijft nog wel de koploper op het gebied van dumpingen met maar liefst 16 gevallen.

Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 18 dumpingen en de verwachting was dat het aantal dumpingen de eerste helft van dit jaar (ook in verband met corona) weer lager zou zijn. Deze voorspelling bleek uiteindelijk maar net te kloppen omdat er dit jaar 16 dumpingen zijn gemeld bij de politie. Dit gegeven is op zich nog redelijk hoog als je in je berekening meeneemt dat er vorig jaar nog wel een zogeheten festival seizoen was, terwijl er dit jaar geen enkel festival of evenement is doorgegaan. Er zou toch verwacht moeten worden dat de dumpingen meer zouden afnemen als gevolg van de coronacrisis.

Het Trimbos instituut heeft het gebruik van XTC voor en tijdens de coronacrisis onderzocht en het blijkt dat het gebruik sinds de coronacrisis met 26% is gedaald. Je zou dus opnieuw denken dat door de coronacrisis productie van synthetische drugs omlaag is gegaan en daardoor ook drugsdumpingen afnemen maar dat is volgens Marloes Lippens, Eenheidscoördinator Synthetische Drugs niet het geval.

“Een festivalseizoen bestaat niet, dit is iets wat ooit de media in geholpen is maar wordt door diverse mensen tegengesproken.”

Criminaliteit stopt niet bij corona en ze zullen dat voorlopig ook niet doen, productie gaat door en de dumpingen daardoor ook. Ook al ligt Europa nu stil en daardoor ook het gebruik van veel ”partydrugs” dat betekent niet dat er minder drugs worden gemaakt, drugscriminelen zullen altijd een andere afzetmarkt vinden om hun goederen te verkopen. Daarom zullen plaatsjes al Gemert en Boekel voorlopig nog niet van het probleem af zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *