Boze studenten schrijven brandbrief aan minister: kamers in binnensteden niet verminderen, maar vermeerderen

Boze studenten schrijven brandbrief aan minister: kamers in binnensteden niet verminderen, maar vermeerderen

De Landelijke Kamer van Verenigingen heeft vanochtend een brandbrief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken geschreven. De minister moet studentenkamers in binnensteden niet verminderen, maar juist vermeerderen. De LKvV vertegenwoordigt 48 verenigingen in 13 steden. 

In de brief schrijft de LKvV dat ze niet willen dat studenten vreemdeling worden in eigen stad. Emile Stekelenburg vertelt bij NPO Radio 1 wat er nog meer in de brief staat“Veel studenten worden door ontkameringsmaatregelen gedwongen om buiten de stad een woning te zoeken. Ook worden er vooral buiten de stad woningen gerealiseerd. Onder het motto leefbaarheid worden woningen in het centrum onttrokken voor studentenhuizen.” Volgens de LKvV is dat niet de oplossing om bijvoorbeeld overlast door studenten tegen te gaan“Studenten kunnen ook een heel positief effect hebben op de stad. Studenten zijn vaak het kloppende hart van een studentenstad. Zij ondernemen maatschappelijke initiatieven en maken juist een stad heel dynamisch.” De LKvV wil vooral dat studenten juist gestimuleerd worden om in de stad te wonen en dat ze niet worden opgehokt buiten de stad. 

Er is een groot tekort aan studentenwoningen in Nederland. Uit onderzoek van ABF Research blijkt dat er tot het studiejaar 2025-2026 43.000 kamers te weinig zullen zijn. Toch nemen steeds meer gemeenten ‘ontkameringsmaatregelen’, waardoor het voor studenten nog lastiger wordt om een kamer te vinden. 

Zo is er in Eindhoven de ‘30-meter-regel’. Dat betekent dat er in de stad geen nieuwe kamerverhuur en woningsplitsing mogelijk is als er binnen 30 meter al een bestaand kamerverhuurpand of een gesplitste woning staat. De gemeente heeft deze regel in het leven geroepen om een betere spreiding van kamerverhuur en gesplitste woningen te realiseren. Volgens de LKvV zijn inmiddels honderden studenten in Eindhoven gedwongen hun huis uitgezet. 

Ook Tilburg heeft maatregelen genomen. Daar geeft de gemeente het komende jaar geen nieuwe vergunningen meer af die de verhuur van eengezinswoningen aan drie of meer personen (vaak studenten) mogelijk maakt. 

Tweede Kamerlid Jessica van Eijs laat namens D66 weten dat haar partij “meer leegstaande kantoren en winkels wil ombouwen tot studentenwoningen.” Daarnaast willen ze dat er “ruimte is voor meer studentenhuizen in binnensteden.” Ze heeft de minister gevraagd om met de oproep van de studenten in de brandbrief aan de slag te gaan. 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *