PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa

’S-HERTOGENBOSCH – Het bedrijf PeelPioneers bouwt de grootste schillenfabriek van Europa in ’s-Hertogenbosch, vanwege de daar aanwezige agri-food business infrastructuur. Maar liefst  10 miljoen euro is geïnvesteerd door een samengesteld consortium om de duurzame ambities van PeelPioneers werkelijkheid te laten worden. PeelPioneers zorgt voor een hoogwaardige optimale circulaire oplossing voor schillen van sinaasappels, die overblijven na het maken van vers sap, door supermarkten en horeca. Door de opschaling van de nieuwe fabriek kunnen voortaan 120.000 schillen per dag worden verwerkt.

Naast de opschaling gaat PeelPioneers bovendien voortaan in haar eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkelen van de schillen. Een voorbeeld hiervan is voedingsvezels die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers. De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investeringen van een samengesteld consortium, bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en investeerder van het eerste uur DOEN Participaties.

PeelPioneers was al koploper in de circulaire voedselketen, door sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil te maken van schillen. Ze zijn daarmee de grootste producent in Noordwest-Europa. Deze ingrediënten worden toegepast in levensmiddelen, waaronder bijvoorbeeld citrus muffins (Jumbo), bier van Lowlander en Two Chefs Brewing. Ook worden de ingrediënten gebruikt buiten de voedselketen, in producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. 

Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers, vertelt: ‘Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de binnenkomende stroom schillen volledig behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we nog meer schillen redden van de verbrandingsoven.’

Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers, vertelt dat PeelPioneers ook een belangrijke rol speelt in het terugvoeren van CO2-uitstoot. Het bedrijf speelt in op de groeiende behoeftes van afnemers in Noordwest-Europa. Dankzij lokale productie van de hoogwaardige voedselingrediënten, zijn deze afnemers niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of transport van buiten Europa, wat de CO2-uitstoot reduceert.

Het bedrijf breidt dit jaar uit van 10 naar 30 medewerkers. De huidige operatie wordt vanaf 2021 verder geïndustrialiseerd. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *