Waarom zijn mensen bang voor spinnen en wat kunnen we er aan doen?

Waarom zijn mensen bang voor spinnen en wat kunnen we er aan doen?

’S-HERTOGENBOSCH – Het najaar is weer begonnen, en daarmee het spinnenseizoen. Arachnofobie, oftewel angst voor spinnen, is een overmatige en irrationele angst voor deze beesten. Het is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van dierenfobie. Vooral in de westerse samenleving komt deze fobie veel voor. Uit universitair onderzoek blijkt dat in Nederland zo’n 3-6% van de bevolking een spinnenfobie heeft, en naar schatting zelfs ongeveer 23% bang is voor spinnen. In Nederland bevinden zich vrijwel geen gevaarlijke spinnen voor de mensheid. Maar waarom zijn we dan eigenlijk zo bang voor deze kleine achtpoters?

Vera Bergsen vertelt dat een spin haar nog nooit kwaad heeft gedaan. Nooit is ze ziek van zo’n beestje geworden, of heeft het haar pijn gedaan. Toch is zij een voorbeeld van iemand die al heel erg bang voor spinnen is. Ze gaat ze liever uit de weg. ‘Ik denk niet dat angst voor spinnen iets is waar je mee geboren wordt, maar wat je later ontwikkelt.’ Haar vader is ook bang voor spinnen en dit heeft ze van jongs af aan meegekregen.

Angsthelden is gespecialiseerd in het behandelen van verschillende angsten door vakkundige therapeuten. Zij weten ook veel van angst voor spinnen af. Volgens hun ligt arachnofobie aan verschillende factoren. Om te beginnen heeft het te maken met kopieergedrag: als je ziet dat een van je ouders bang is voor spinnen is de kans aanwezig dat je de angst overneemt. Daar zul je dan ook wel bang voor moeten zijn. Dit sluit aan op de ervaringen van Vera. Voor een gedeelte is de angst dus aan nurture te herleiden, toch speelt er ook een factor mee die nature is. Angsthelden geeft aan dat arachnofobie voor een gedeelte ook een oerangst van ons is: iets vanuit de oertijd lijkt te zijn overgebleven dat ons waarschuwt voor spinnen. Blijkbaar heeft de angst onze voorouders helpen te overleven. Daarnaast kunnen wij mensen ons niet identificeren met spinnen. We vinden ze griezelig. Ze hebben extra poten, ogen die met het blote oog niet te onderscheiden vallen voor ons en ze zijn onvoorspelbaar. Ze doen het niet voor niets goed in griezelfilms. Mensen voelen zich nou eenmaal meer verbonden met dieren die er ‘schattig’ uitzien en ergens nog op ons lijken zoals honden en katten. Tot slot kan de factor ‘nare ervaring’ nog meespelen. Als een spin zich ineens heel dichtbij je heeft bevonden, ben je daar misschien zo van geschrokken dat je ze nog steeds liever uit de weg gaat. Iets wat je gezien of gehoord hebt kan veel indruk hebben gemaakt.

Psychologe Maartje Kroese heeft de dagelijkse leiding over KINDT CLINICS Amsterdam, die een behandelaar is voor arachnofobie. Ze vertelt dat er zeker een forse stijging qua animo is voor deze specifieke behandeling nu het najaar weer is begonnen. Elk jaar is september primetime hiervoor. De kliniek helpt mensen van arachnofobie af door een korte behandeling, ‘en dan praten we echt over minuten’, vertelt ze. Iemand wordt kort tentoongesteld aan een griezelige achtpoter en neemt daarna een pil in (bètablokker). Deze zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt en dat iemand rustig wordt. Deze behandeling is effectief omdat die dus maar een paar minuten hoeft te duren en vervolgens een blijvend effect heeft. De slagingskans van de behandeling ligt ontzettend hoog, namelijk rond de 90 procent. In de kliniek komen mensen van allerlei leeftijden, van 18 jaar tot en met 80. De behandeling is van Nederlandse bodem. De Universiteit van Amsterdam heeft hier onderzoek naar gedaan.

Spinnenangst in Nederland is misschien irrationeel, maar waar deze angst uit de herleiden valt is wel rationeel. Het hebben van deze angst is helemaal zo gek dus niet. Het is goed om te weten dat er tegenwoordig geavanceerde behandelingen bestaan om mensen hierbij te helpen. Toch fijn om dit beestje zelf uit de badkamer te kunnen verwijderen als je ’s nachts naar de wc moet en je partner heerlijk ligt te slapen…

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *