Eindelijk positief nieuws met betrekking tot het coronavirus!

Eindelijk positief nieuws met betrekking tot het coronavirus!

’S-HERTOGENBOSCH – Eindelijk begint het einde van de corona periode in zicht te komen door het nieuwe vaccin van het Amerikaanse bedrijf Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech. Het vaccin is naar schatting voor het einde van het jaar beschikbaar en Nederland heeft de hand op maar liefst 7,8 miljoen doses kunnen leggen.

Het RIVM liet eerder weten dat er in totaal meer dan honderd verschillende vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling zijn. Volgens zorgminister De Jonge heeft Nederland oog op zes, misschien straks wel zeven, vaccins die kansrijk genoeg zijn, waarmee bedoeld wordt dat ze het snelst op de markt zullen verschijnen. Deze vaccins zullen komende tijd heel goed in de gaten worden gehouden. Met alle bedrijven die kansrijke vaccins maken heeft Nederland een contract gesloten. De Jonge beantwoordde woensdag vragen van publiek in een online livesessie met Rutte. Hierbij liet hij weten dat Nederland op meerdere paarden wedt, waarvan zij denkt dat ze kunnen winnen. ‘Dit is er één van’, zegt hij over het vaccin van Pfizer en BioNTech.

Pfizer en BioNTech hebben gisteren aangekondigd een overeenkomst te hebben bereikt met de Europese Commissie om tweehonderd miljoen doses van hun vaccin tegen corona te leveren aan de Europese lidstaten, met daarbij de mogelijkheid voor de Europese Commissie om honderd miljoen doses extra aan te vragen. Leveringen beginnen aan het einde van 2020, afhankelijk van klinisch succes en wettelijke goedkeuring. Als het vaccin goedkeuring ontvangt van het Europees Geneesmiddelenbureau zullen de doses worden besteld door de EU-lidstaten die ervoor hebben gekozen om het vaccin in het kader van deze overeenkomst te ontvangen, laat Pfizer weten via hun website.

Een klein aantal van de verschillende vaccins tegen corona die in ontwikkeling zijn, is zo ver ontwikkeld dat ze getest kunnen worden bij mensen. Dit is het geval bij het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het klinische onderzoek is onderverdeeld in drie fasen. De fasen moeten allemaal goed afgerond worden, maar kunnen wel op hetzelfde moment plaatsvinden, vooral als er snel een vaccin nodig is, zoals bij het coronavirus het geval is. Bij de eerste fase wordt bij gezonde vrijwilligers gekeken of het vaccin veilig is en welke dosering het beste werkt. Bij de tweede fase wordt gekeken welke dosering het beste werkt bij de doelgroepen die het vaccin zullen ontvangen en bovendien hoe goed het afweersysteem erop reageert. Tot slot wordt bij de derde fase in een grotere groep van wel duizenden personen gekeken hoe goed het vaccin werkt om het virus te voorkomen. Mensen die het vaccin wel kregen, worden dan vergeleken met mensen die het vaccin niet kregen. Pas als alle fasen goed en succesvol zijn afgerond, kan het vaccin op de markt worden gebracht en gebruikt worden in huisartsenpraktijken of vaccinatiebureaus, aldus het RIVM.

Het Europees Geneesmiddelenbureau is op dit moment bezig met het onderzoek naar het vaccin van Pfizer en BioNTech. Tot nu toe zijn er nog geen ernstige veiligheidsproblemen gemeld. Van de bijna 44.000 proefpersonen zijn tot nu toe 62 mensen besmet geraakt met corona. Negentig procent van die ziektegevallen deed zich voor in de controlegroep met proefpersonen die geen vaccin kregen maar een placebo. Dit komt neer op een extreem goede score van het inentingsmiddel. Pfizer en BioNTech gaan door met het testen van hun vaccin tot er 164 besmettingen zijn gemeld. Als die ook grotendeels zijn opgetreden bij de controlegroep die een placebo heeft gekregen, bewijst dat de hoge werkzaamheid van het vaccin.
De Jonge liet gisteren ook weten dat we als land goed moeten nadenken over de aanpak van het vaccineren. Het ministerie bereidt de aanpak hiervan voor op basis van advies van de Gezondheidsraad, die hier eind volgende week over zal berichten. Het middel zal in verschillende leveringen komen en dus niet meteen beschikbaar zijn voor de gehele Nederlandse bevolking. Waarschijnlijk zullen eerst ouderen, kwetsbaren en zorgverleners voor het vaccin in aanmerking komen, waarna andere cruciale beroepen volgen. Het vaccineren van de hele bevolking zal een tijdsbestek van maanden in beslag gaan nemen. Nederland kiest er niet voor het vaccin verplicht te stellen. Er komen ook geen voordelen voor mensen die wel al een vaccin hebben gebruikt. De Jonge: ‘We denken niet dat dat de manier is om het te doen.’ Er zal wel duidelijk worden gemaakt dat het belangrijk is om je te laten inenten.

Het vaccin van Pfizer en BioNTech wordt deels geproduceerd in België, waar Pfizer een fabriek heeft en deels in de BioNTech-fabrieken in Duitsland. Albert Bourla van Pfizer meldt het productieproces te hebben opgeschaald om het middel te kunnen leveren voor het einde van het jaar. Voor Pfizer en BioNTech is het de grootste vaccinorder tot nu toe.

Het vaccin maakt gebruik van een technologie die nog nooit eerder is toegepast in een goedgekeurd medicijn. De vaccinatie bestaat uit een injectie met kleine vetbolletjes vol genetisch materiaal. Als deze in menselijke cellen terecht komt, gaat de cel aan het werk om spijkertjes van eiwit te maken die de stekelige vorm van het coronavirus ook bevat. Zo bereidt het lichaam zich voor op het herkennen van deze uitsteeksels, zodat het beter voorbereid is op een invasie van het coronavirus.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *