Playstation 5 vs Xbox series X: de nieuwe generatie ‘console war’ is begonnen

Playstation 5 vs Xbox series X: de nieuwe generatie ‘console war’ is begonnen

Beeld: Lucie Liz/Pexels

In aanloop naar de feestdagen brengen de techbedrijven Sony en Microsoft allebei hun nieuwe gameconsoles uit. De Playstation 5 (Sony) is op 19 november in Nederland te koop en de Xbox series X en S (Microsoft) zijn sinds 10 november al beschikbaar in Nederland. Welke console wordt er naar schatting beter verkocht rond de feestdagen? 

De bedrijven achter de consoles hebben net als zeven jaar geleden hun nieuwste consoles uitgebracht voor de feestdagen, want dat is de tijd wanneer meestal iedereen flink gaat inkopen. Volgens de verkoopcijfers die Sony en Microsoft allebei naar buiten hebben gebracht is de Playstation de console die tot dusver steeds beter verkoopt dan zijn rivaal. 

De zogenaamde ‘console war’ begon toen Microsoft haar eerste Xbox op de markt bracht die het destijds moest opnemen tegen de, tot nu toe bestverkochte gameconsole, Playstation 2. De laatste strijd, van zeven jaar geleden, won de Playstation ook. De Playstation 4 ging ongeveer zo’n 110 miljoen keer over de toonbank terwijl de concurrent, de Xbox One, 50 miljoen keer werd verkocht.  

In een kleine twitter-poll gingen de meeste stemmen naar de Playstation 5. 

Ook bij jongeren in Brabant gaat de voorkeur uit naar de Playstation. Een van de belangrijkste reden voor hen is dat hun vrienden al de Playstation 5 gaan halen en dat ze dan de mogelijkheid hebben om met elkaar te gamen en voice-chatten. Samen spelen tussen twee gebruikers die niet dezelfde console hebben gaat namelijk niet. Bram (20) uit Heeswijk heeft ook een duidelijke voorkeur: ‘ik zou eerder de Playstation 5 kopen vanwege de games die Xbox niet heeft, bijvoorbeeld: ‘God of War’ en ‘Spider-man’. 

Prijzen 

De consoles worden beide verkocht in twee verschillende modellen. De Playstation 5 heeft een Digital edition die 399,99 euro kost en de standaard edition die 499,99 euro kost. Het enige verschil tussen de twee is dat de Digital edition geen discdrive heeft. Met de Digital edition kunnen gebruikers geen fysieke kopieën van games gebruiken. Gebruikers kunnen dan alleen games kopen via de online PlayStation Store of via een digitale code. De nieuwe Xbox heeft daarentegen wel wat verschillen tussen de Series X en S. De Series S is 200 euro goedkoper dan de Series X, maar levert flink wat next-gen snelheid en prestaties in. De Series X is even duur als de Playstation 5 standaard edition en gaat voor 499,99 euro. 

Playstation  

De Playstation 5 beschikt over een aangepaste CPU, GPU, en Ultra-High Speed SSD waardoor de console razendsnel is. Games kunnen dan heel snel geladen of geïnstalleerd worden. De Playstation 5 ondersteunt nu ook 8kuitvoer waardoor je games kan spelen met een resolutie van 4320p. De krachtige voorganger, de Playstation 4 Pro, beschikte al over 4k-uitvoer waardoor het geen verassing is dat de Playstation 5 ook 4k-uitvoer ondersteunt. De console heeft daarnaast een wit futuristisch design en is 10,4 centimeter breed en 39 centimeter hoog. Ook heeft Playstation nieuwe controllers uitgebracht die meer comfortabeler in de hand moeten zitten dan de vorige controllers.  

Xbox  

De Xbox heeft twee modellen uitgebracht die niet alleen verschillen in prijs maar ook in prestaties. De Xbox Series X is de krachtigste van de twee en is te vergelijken met de Playstation 5. De krachtigste Xbox ooit is de Series X en doet niet onder de Playstation 5 qua prestaties. Ook de Xbox Series X ondersteunt 4k-gaming en heeft een vernieuwde SSD waardoor games op de Xbox ook razendsnel laden. Het design van de Xbox Series X is gebouwd met het idee om de console koel en stil te houden waardoor gebruikers niet snel last krijgen van de ventilator die erin is gebouwd. De console is 15,1 centimeter breed en 30 centimeter hoog. De controller van de Series X heeft vergeleken met zijn voorganger, de Xbox One, niet zo heel veel verschillen. Oude controllers kunnen zelfs gebruikt worden voor de Xbox Series X. 

De iets minder krachtige model, de Xbox Series S, is de kleinste Xbox ooit. De Series S speelt games af in 1440p en levert een hoop in qua grafische kracht vergeleken met de Xbox Series X.   

Beide consoles zijn te vergelijken met elkaar. Gamers kunnen van beide consoles verwachten dat ze over uitstekende beeldkwaliteiten beschikken voor een prettige game-ervaring. Qua snelheid en laadtijd zijn ze allebei heel snel, maar de Playstation 5 beschikt toch over een betere SSD waardoor het in minimum seconden toch wat sneller is. Het grootste verschil tussen de twee consoles zijn dan toch de exclusieve games die beide consoles bieden. Bij Playstation zijn grote titels zoals The Last of Us en God of War echt exclusief en bij de Xbox kan je dan denken aan Halo en Forza 

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    “console war”

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *