Eindelijk licht op Glow-mysterie

Eindelijk licht op Glow-mysterie

EINDHOVEN- Dankzij het coronavirus kon het geliefde lichtfestival Glow dit jaar niet op normale wijze doorgaan, maar dat heeft de organisatoren niet tegengehouden. Er is de afgelopen week hard gespeculeerd over de mysterieuze paarse lichten die boven de stad verschenen. Was dit het alternatief voor Glow? Op 12 november hebben we het antwoord gekregen. 

Elk jaar in november staat het centrum van Eindhoven een week lang in het teken van kunst, licht, en technologie. Langs een route van vijf kilometer staan ongeveer dertig innovatieve kunstwerken die allemaal iets met licht te maken hebben. Een bewegende lichtshow, een 3D-projectie op de Catharina kerk, of een geometrische structuur helemaal gemaakt van laser-lampen.  

Dit jaar kon het festival dankzij de pandemie niet gehouden worden, maar de organisatie heeft hard gewerkt om een alternatieve actie in elkaar te zetten. Zo verschenen op dinsdagavond rond het Philips stadion fel paarse spotlights die de hemel kleurden. Het licht was in een groot deel van eindhoven te zien, en het werd op social mediasites zoals Twitter niet genegeerd. Onder de hashtag Glow2020 werden foto’s gedeeld en lof uitgesproken over de prettige afleiding die de spots brachten tijdens een moeilijke tijd. Naast de paarse lichten zijn er her en der ook grote rode ballonnen te zien, zwevend boven gebouwen van bedrijven en winkels. Wat betekendit allemaal precies? 

glow-ballon bij Jumbo Achtse Barrier

Op de avond van 12 november werd alles dan toch duidelijk. Het thema van Glow 2020 is “connect the dots”. Het gevoel van samenhorigheid in een tijd waar we gewaarschuwd worden bij mensen uit de buurt te blijven. De ballonnen zijn de zogenaamde ‘dots’ waareen bericht over op de Glow site stond. het was de bedoeling dat zoveel mogelijk gebouwen in Eindhoven verbonden worden door deze punten. De ballonnen geven ook licht, iets wat pas later op de dag te zien is. 

Het grote lichtspektakel was misschien niet overal even goed of niet te zien en er werd afgeraden dichter naar het centrum te verplaatsen in angst voor het ontstaan van mensenmassa’s, maar ondanks de blinde hoeken was dit het grootste lichtkunstwerk ter wereld en een mooie ietwat onconventionele manier om een traditie staande te houden. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *