Lege straten Sint-Maartensfeest Zaltbommel

Lege straten Sint-Maartensfeest Zaltbommel

Foto: Geesje Blokhuis

ZALTBOMMEL- Sint-Maarten, een feest vol lichtjes, lampionnen, sfeer en zoetigheid in de Bommelerwaard. Dit jaar door het coronavirus was de 11 novemberavond echter een uitgestorven leegte.  

Lege straten, luidende kerkklokken en maar een paar ouders die met hun kinderen langs de deuren gingen. Lex van Rooij, voorzitter van het Sint-Maartensfeest bestuur in Zaltbommel; ‘Het was sneu, ik ben de deur niet uit geweest.’  

Bij een aantal huizen stonden toch nog wat kaarsjes voor de deur. Dit betekende dat je mee deed en kinderen mochten aanbellen met hun lampion. Het idee; Een versnapering in ruil voor een privé concertje. Sebastiaan (7) en Jira (6) waren samen op jacht naar huizen waar kaarsjes nog brandden. Sebastian zingt; ‘Sinte, Sinte-Maarten…’ en hoopte zo toch nog wat snoep binnen te halen.  

Foto: Geesje Blokhuis

Ieder jaar vanuit de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel begint het feest. Dansvoorstellingen verzorgd door leerlingen van Balletschool Paulette Willemse en een theatrale vertolking van de geschiedenis van het verhaal van Sint-Maarten, zijn het begin van een normaal gesproken sfeervolle avond. De moraal van het Sint-Maartensfeest gaat over delen, iets wat duidelijk naar voren komt in de theateropvoering in de kerk. Sint-Maarten op zijn paard en jonge acteurs van de plaatselijke theaterschool beelden de geschiedenis uit met daarin de belangrijke boodschap.  

Het snoep wat de kinderen gedurende de hele avond binnen halen is bedoeld om voor de helft te doneren aan de voedselbank. Tijdens het feest wordt ook jaarlijks een diner georganiseerd met erwtensoep en pannenkoeken waarvan de opbrengst naar de Hussein foundation gaat.   Een groep mensen die met donaties een weeshuis in Burundi realiseren. Ook dit jaar nodigde het bestuur van het Sint-Maartensfeest mensen uit om te doneren aan de voedselbank en de Hussein foundation. ‘We hopen dat dit gebeurd is!’ Aldus van Rooij.    

De link naar de site van de Hussein Foundation: http://www.husseinfoundation.com/index.html  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *