Pim Doesburg (77) 1943-2020 oud-doelman PSV en Sparta overleden

Pim Doesburg (77) 1943-2020 oud-doelman PSV en Sparta overleden

Door: Bente van den Hurk

‘Pim Doesburg is een vaatje buskruit. Als iets hem niet zint of er gaat in het veld iets mis, ontploft de doelman. Hij is een fanatieke speler die tot zijn 43e met dezelfde overgave heeft gespeeld’, schrijft de website van PSV in een ”portret van een bijzondere PSV’er”. Pim Doesburg is 17 november overleden op 77-jarige leeftijd, hij was een Nederlandse doelman en heeft gespeeld voor Sparta en PSV. Van 1962 tot en met 1987 speelde hij zo’n 687 Eredivisiewedstrijden en is daarmee recordhouder.

Doesburg heeft gedurende zijn in leven bij twee clubs gespeeld. In zijn jeugd keepde voor Sparta Rotterdam en in 1962 speelde Doesburg op 18-jarige leeftijd spelen bij het eerste elftal van Sparta. Als hij de eerste keer naar PSV gaat, verdrijft Jan van Beveren, doelman van Sparta en PSV hem. Wanneer Jan van Beveren naar PSV vertrekt, komt Doesburg weer terug naar Sparta. Daarnaast heeft de doelman nog achtmaal in Oranje gespeeld.


Instagram: spartarotterdam

Met maar liefst 687 duels is Doesburg de doelman met de meeste duels in de Eredivisie. Hij stond 216 keer in het doel van PSV en 471 keer bij Sparta. Doesburg heeft in zijn voetbaljaren drie prijzen gewonnen. De KNVB-beker heeft hij met Sparta bemachtigd in de finale tegen ADO met 1-0 en met PSV heeft de doelman beslag gelegd op twee landskampioenschappen. Ook heeft hijs als Spartaan een WK-medaille behaald met het Oranjeteam dat tweede werd in Argentinië, 1978.

Toen de carrière van Doesburg ten einde kwam heeft hij keeperstraining gegeven bij Sparta, Feyenoord en het Nederlands elftal. Daarnaast had Doesburg nog een aantal sportzaken in Nederland.

Zoals vele sportaccounts op sociale media, laat ook Sparta Rotterdam via een aantal twitter berichten weten hoe ze het gemis van Doesburg omschrijven. ‘Sparta treurt om het verlies van één van de grootste Spartanen uit de clubgeschiedenis en zal Pim ontzettend missen’.


Twitter: Sparta Rotterdam

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *