Vijf heerlijke speciaal biertjes uit ’s-Hertogenbosch

Vijf heerlijke speciaal biertjes uit ’s-Hertogenbosch

Foto: https://www.webshop-denbosch.nl/c-4427705/bossche-bieren/

’S-HERTOGENBOSCH Als echte bourgondische stad heeft ’s-Hertogenbosch natuurlijk geen tekort aan gezelligheid en goed eten. Bier mag daar natuurlijk niet aan ontbreken, daarom is er gekeken naar een aantal biertjes die jij als echte Bosschenaar in huis moet hebben om cadeau te doen met de feestdagen.  

Jheronimus 

De wereldberoemde schilder Jheronimus Bosch is het onbetwiste boegbeeld van ’s-Hertogenbosch en daarom zal het een echte Bosschenaar ook niks verbazen dat er een biertje naar hem is vernoemdHet fruitige goudblonde biertje werd in eerste instantie gebrouwen om het zogeheten “jaar van Jheronimus Bosch” in ’s-Hertogenbosch te vierenMaar nveel positieve reacties besloot brouwerij ’t Kolleke het een vast recept in het assortiment te maken.  

Kutbier 

Dit biertje is een must-have voor alle vrouwen die van speciaal bier houden. Het fruitige blond biertje wordt gebrouwen door Janneke van Brouwerij Boegbeeld en is het beste te omschrijven als “een ode aan de Bossche kut”. Voor de mensen die niet weten wat een Bossche kut inhoud is er een mooie omschrijving op de site: ”Ze verft haar haren het liefst in een zo onnatuurlijk mogelijke kleur. Ze draagt veel make-up en tekent haar wenkbrauwen zoals ze dat zelf wil. Als ze langs komt scheuren op haar Tomos roepen alle mannen op zijn Bosch: Ziet er goed uit, kut! Kutbier is een ode aan haar en aan het pareltje van het Bossche taalgebruik. Proost Kut!”  

Bossche bol  

Dit drankje combineert twee dingen die een echte Bosschenaar aan het hart gaan: Bier en Bossche bollen! Brouwerij ‘D’N DRAOK’ noemt het zelf een ode aan dat heerlijke beroemde gebak uit ‘s-Hertogenbosch. Een donkere Stout maar licht van smaak met een vleugje verse vanille uit Madagaskar.  

Houdoe en bedankt 

Brouwerij D’N DRAOK houdt ervan om hun biertjes te koppelen aan een lokaal thema en voor de alledaagse Brabander zal dit spreekwoord toch niet onbekend zijn. Het “Houdoe en Bedankt” biertje is een klassieke Belgische Dubbel, volmout met een fijn zoetje in de afdronk.  

Oeteldonker 2020 

Er is misschien maar één ding wat Bosschenaren belangrijker vinden dan bier en Bossche bollen en dat is ‘Carnaval’. Helaas zijn alle festiviteiten komend jaar door corona afgelast en voor menig ‘Oeteldonk er’ is dit het ergste wat hen kan overkomen. Maar niet getreurd! Ook voor dit thema heeft Brouwerij D’n DRAOK een biertje bedacht. “Oeteldonk Borrelt Thuis met deze mooie dry hopped Red Ale. Met witte schuimkraag en een geel pilsje ernaast heb je rood-wit-geel voor je staan” Zo luidt de omschrijving op de site van dit heerlijke ‘Oeteldonker 2020’ speciaal biertje. 

De feestdagen gaan er dit jaar helaas anders uitzien dan normaal, dat hoeft echter niet te betekenen dat er niks gevierd kan worden. Door deze biertjes cadeau te doen aan vrienden of familie zorgt u er toch nog voor dat u die knusse Bossche kerstsfeer in huis haalt die u helaas niet in restaurantjes of in het café kan vieren. U helpt bovendien ook de lokale brouwerijen die door corona veel van hun vaste klanten verloren zagen gaan. Zij kunnen dit jaar met de feestdagen wel een extra steuntje in de rug gebruiken. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *