Raken er meer gewonden bij illegaal vuurwerk dan bij legaal vuurwerk?

Raken er meer gewonden bij illegaal vuurwerk dan bij legaal vuurwerk?

Het kabinet heeft besloten om tijdens de jaarwisseling van dit jaar een vuurwerkverbod te gaan opleggen met als argument dat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Vele vuurwerkliefhebbers zijn boos dat er een verbod is gekomen en wijzen dan ook naar het illegale vuurwerk als boosdoener van de verwondingen tijdens de jaarwisselingen, maar is dat wel waar?  

Tijdens de laatste jaarwisseling kwamen er 385 personen op een Spoedeisende-Hulpafdeling (SEH) door een vuurwerkletsel, volgens een rapport van VeiligheidNL. Van de 385 personen waren er 101 onder de 15 jaar. Daarnaast bezochten ongeveer 900 man een huisartspost vanwege een vuurwerkletsel. In totaal komt dat neer op 1285 vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling van 2020. De meeste vuurwerkletsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk (81%) en niet door illegaal vuurwerk.

In Brabant waren er 38 slachtoffers tijdens de laatste jaarwisseling wat een daling is ten opzichte van vorig jaar waar er toen 44 slachtoffers vielen, volgens de rapportage van VeiligheidNL.

In een gesprek met een illegale vuurwerk verhandelaar, die liever anoniem wilt blijven, vertelt hij bewust te zijn van het aantal slachtoffers dat is gevallen door legaal vuurwerk en niet door illegaal vuurwerk. ‘De meeste mensen die illegaal vuurwerk kopen zijn echte vuurwerkliefhebbers. Die weten ook hoe gevaarlijk het is en daarom denk ik ook dat ze er voorzichter mee omgaan. De mensen die legaal vuurwerk kopen hebben niet altijd even veel verstand van vuurwerk en weten meestal niet precies wat ze kopen. Ik denk dat daar het grootste gevaar ligt. Dat soort mensen weten vaak niet heel goed hoe ze met vuurwerk moeten omgaan’, aldus de illegale vuurwerk verhandelaar.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *