Bestuur Eindhoven overweegt bedelverbod in het centrum

Bestuur Eindhoven overweegt bedelverbod in het centrum

EINDHOVEN- Na een toenemend aantal meldingen van overlast door ondernemers en publiek in het centrum van Eindhoven, overweegt het Eindhovense college een bedelverbod in te dienen voor delen van het centrum. Is dit een goed idee, of zet het bestuur een stap te ver? 

Per januari 2020 zou er mogelijk een verandering kunnen plaatsvinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waardoor gebieden aangewezen kunnen worden waar bedelen een boete of arrestatie als gevolg hebben. Op dit moment kan de politie niets doen bij overlast. 

Volgens de politie is er steeds meer sprake van overlast door bedelaars. Deze worden op verschillende nieuwssites neergezet als agressieve drugsverslaafde daklozenIs het probleem echter zo groot dat er een algeheel verbod moet komen op bedelaars? Een aantal willekeurig aangesproken winkelaars zeggen dat ze er zelf niet zo heel veel van merken, in elk geval niet van enige agressiviteitDe suggesties dat een groot deel van deze mensen aan de drugs zijn is ook niet onderbouwd met cijfers of officiële uitspraken, dus daar willen we niet over oordelen. 

“Ik zie natuurlijk wel eens iemand om geld vragen, maar ik maak het helemaal niet vaak mee,” zegt één jonge vrouw. Iemand anders zegt niet zeker te weten of het veel verschil zal maken. Op dat moment loopt er een bedelaar voor het station rond, vragend om een paar centen zodat hij misschien ergens binnen kan om te eten, want hij heeft helemaal niets. Mensen zijn sympathiek, maar wantrouwend wegens de gedachte dat hij zomaar een verhaaltje zou kunnen bedenken voor geld. Ze weten niet zeker of ze een bedelaar moeten geloven. 

Natuurlijk is het lang niet altijd zo, de meeste bedelaars zijn daadwerkelijk dakloos en hebben gewoon wat steun nodig. Natuurlijk zijn er heus wel een aantal bedelaars die niet goed weten wanneer ze moeten stoppen, en mensen kunnen zich daardoor geïntimideerd of onveilig voelen. Dit zijn onder andere de bedelaars waar ondernemers klachten over indienen, mensen die de winkels binnenkomen en daar luidruchtig om geld of waren vragen totdat ze weggestuurd worden. Misschien kan er een manier worden gevonden om deze mensen tegen te gaan zonder plekken weg te nemen van mensen die geen plek hebbenHoe dit wordt opgelost ligt bij het college, en op dit moment lijkt het erop dat zij voor deze optie zullen gaan. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *