Project C krijgt geen toestemming om mee te doen aan proef “Gesloten coffeeshopkring”

Project C krijgt geen toestemming om mee te doen aan proef “Gesloten coffeeshopkring”

Foto: Tobias Druijf

’S-HERTOGENBOSCH- Na in eerste instantie goede gesprekken met de gemeente Etten-Leur te hebben gehad werd Project C hun vergunning om een legale cannabis kwekerij te beginnen vrijdag toch afgekeurd door het ministerie, tot onbegrip van het bestuur. Volgens Joep van Meel (medeoprichter Project C) is er vanuit de gemeente niet goed gehandeld in het voorlichten van bewoners van de gemeente en daarom heeft de burgemeester uiteindelijk een negatief advies naar buiten gebracht aan de hand van onderbuikgevoelens die zij misschien had. 

Buldog Coffeeshop In Amsterdam, Nederland Redactionele Stock Afbeelding -  Afbeelding bestaande uit building, gezondheid: 72211939

Foto: Dreamstime

Joep van Meel (oud-politicus) is een van de oprichters van “”Project C”Project C is een onderneming die zich wil richten op het legaal kweken van cannabis voor de aankomende proef “Gesloten coffeeshopkring”. Volgens van Meel is een cannabisonderneming niet makkelijk om aan te beginnen. Na een enorm bestemmingsplan waaraan voldaan moest wordenwerd er ook nog eens een rechtszaak met ABN-AMRO aangespannen om het niet verstrekken van een lening.  

Een belangrijke eis in het bestemmingsplan was het vinden van goede locatie om te kweken. Volgens van Meel waren er in de gemeentes Breda en Tilburg geen locaties meer beschikbaar om te kweken, dit is waarom Project C haar pijlen op de gemeente Etten-Leur had gericht. 

“De eerste gesprekken verliepen soepel en het leek erop dat de gemeente de mediamarkt een groter gevaar zouden vinden dan ons project” Aldus Joep van Meel 

Dit veranderde echter allemaal door een enquête die aan buurtbewoners werd gestuurd met de vraag hoe veilig zij zich nu voelenDeze enquête werd zonder enige context verstuurd en beschreef de plannen van Project C niet correct volgens van Meel. 

“Ze hadden beter kunnen vragen hoe mensen het zouden vinden als er een probleem in hun achtertuin werd geplaatst” Aldus Joep van Meel 

Later werd er nog een bewonersavond georganiseerd waarin de bewoners hun zegje mochten doen maar tot ergernis van, van Meel werd daar niet goed toegelicht wat de plannen waren van Project C en hoe zij de veiligheid zouden waarborgen in de gemeente.  

Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat de burgemeester een negatief advies naar buiten heeft gebracht. Vrijdag kwam het telefoontje van het ministerie over het afvallen van Project C voor de proef. 

“De burgemeester heeft uiteindelijk negatief geadviseerd door een onderbuikgevoel van bewoners die niet goed geïnformeerd waren” Aldus Joep van Meel 

Burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur laat aan BNdestem.nl weten dat zij het nog te vroeg vindt voor een reactie en dat ze eerst meer informatie wil krijgen over de afwijzing. 

Volgens van Meel kan de afwijzing een negatieve uitwerking hebben op het slagen van het project omdat door deze besluiten er in een andere gemeente een kweker geselecteerd kan worden die minder professioneel is maar wel een welwillende burgemeester achter zich heeft staan Dit kan ervoor zorgen dat het project mislukt en dat zou op de lange termijn catastrofaal zijn voor de stappen richting het legaliseren van cannabis. 

Volgens van Meel zou onder meer Het CDA (Waar de proef onder leiding van staathet niet slecht uitkomen als het project mislukt, gezien hun openlijke anti-softdrugs standpunt. Daarom worden er ook nog vraagtekens gezet bij hun aandeel bij de proef. 

Voor van Meel komt dit project nog niet ten einde, ze gaan bezwaar aanspannen en zullen zich niet zomaar bij het besluit neerleggen. Van Meel kan ondanks zijn afwijzing van het kabinet de proef nog wel van een positief oogpunt bekijken. 

“Er worden hoe dan ook grote stappen gezet richting de legalisering van cannabis ongeacht van de uitkomst van het besluit van het kabinet, en dat werd hoog tijd” Aldus Joep van Meel 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *