Steeds meer vrouwen actief in de Tech sector

Steeds meer vrouwen actief in de Tech sector

Beeld: Pexels

In Nederland komen er steeds meer vrouwen aan de slag in de Techsector, dit blijkt uit cijfers van Stichting CA-ICT. Volgens het persbericht van het CA-ICT is het aantal vrouwelijke ICT’ers met 17,5 procent is verhoogd.  

Het aantal vrouwelijke arbeiders die momenteel actief zijn in de techsector is daarmee gestegen van 80.000 naar 94.000. Niet alleen het aantal vrouwelijke ICT’ers op de arbeidsmarkt is toegenomen, maar ook het aantal vrouwelijke studenten dat een technische opleiding volgt. Volgens het persbericht van de CA-ICT is er een stijging te zien, ten opzichte van de vorige jaren, van vrouwelijke studenten die een technische opleiding volgen op het MBO, HBO en WO. Het aantal vrouwelijke gediplomeerden, die een technische studie volgen, is daarmee ook gestegen. Op het MBO is het aantal vrouwelijke gediplomeerden het flinkst gestegen met 30%. 

Ondanks de stijging van vrouwen wordt de Tech sector nog steeds gedomineerd door mannen. Een reden aan het te kort aan vrouwen is dat vrouwen gewoon minder geïnteresseerd zijn in de technologie, geeft Thaomy, een vrouwelijke student van de Technische Universiteit van Eindhoven (TU/e) aanZe volgt momenteel de studie Medical Engineering. ‘Vrouwen zijn vaak kritischer en dat zou een improvement kunnen zijn’, vertelt de student als antwoord op de vraag wat vrouwen in de Tech sector kunnen toevoegen.  

Webdeveloper Jan (38) is leraar en Slb’er, en vindt ook dat meer vrouwen een belangrijke waarde kunnen hebben in de Tech sector. ‘Ik ben zeker voor meer vrouwen in de Tech sector. Het beeld van puur mannen beroepen en puur vrouwen beroepen vind ik anno 2020 erg achterhaald. Alsmede het salarisverschil tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen. Mijn vrouw is bijvoorbeeld ook developer, maar verdiend binnen hetzelfde bedrijf een flinke schaal minder dan een mannelijke collega binnen dat bedrijf die hetzelfde werk doet. Dat hoeft tegenwoordig niet meer nodig te zijn lijkt mij. Vrouwen hoeven niet per se meer thuis te blijven voor de kinderen en te koken’, aldus Jan. Ook programmeur Ricky (21) is het ermee eens dat vrouwen in de Tech sector positieve aspecten met zich kunnen meebrengen. ‘Vrouwen en mannen bekijken dingen uit een andere perspectief en dat kan misschien ook helpen in bepaalde discussies binnen het werk. Daarnaast denk ik ook dat het belangrijk is voor de volgende generatie. Als er steeds meer vrouwen in de Tech sector werken dan denk ik ook dat het juist meiden stimuleert om in de Tech sector aan de slag te gaan’, aldus Ricky 

Maar niet iedereen is het met de diversiteit in de Tech sector eens. ‘Diversiteit puur om diversiteit is niet per se goed. Ik vind het belangrijker dat de mensen die het werk doen, het ook leuk vinden’ vertelt Dennis, een ICT student aan Avans in Den Bosch. De student zegt niet tegen meer vrouwen in de Tech sector te zijn, maar wil juist aangeven dat mensen niet een te groot onderwerp over diversiteit in de Tech sector moeten maken. ‘Vrouwen vinden andere beroepen gewoon leuker dus daarom zie je ook meer mannen in de Tech sector. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *