‘God zit in jezelf’ Wim Hof Methode instructeur, Evert Hettema

‘God zit in jezelf’  Wim Hof Methode instructeur, Evert Hettema

Foto: Evert Hettema

Evert Hettema (55), werkt sinds 2015 als Wim Hof Methode instructeur, heeft zijn eigen Boga (boks & yoga) school, is vegan en gaat op blote voeten door het leven, ‘dan ben ik dichter bij mijn ziel’. Hij vertelt over zijn drijfveer, goede vriend Wim Hof en zijn ziel, ofwel Atman die hij in het ‘Hoffen’ heeft gevonden.

‘Afgelopen januari 2019, tijdens de winter expeditie van Wim Hof in Polen stonden we met 80 deelnemers voor een oefening op blote voeten en in korte broek in de sneeuw, het was vrij koud. De deelnemers stonden in een cirkel waar ik samen met Wim doorheen liep. Ineens kreeg hij het idee om alle 80 mensen iets te laten zeggen. Met zoveel deelnemers sta je daar dan nog wel een uur. Dan is de vraag; “Laat je je ego spreken of ga je naar binnen?”

Terwijl ik door de cirkel liep viel een man mij op, hij stond als een klein zielig mannetje te rillen en de tranen rolde over zijn wangen. Ik liep naar hem toe en hij viel me in de armen. Huilend zei hij; “Ik weet niet meer wie ik ben”. Ik keek hem aan en zei; “Hey man, ik weet ook niet wie ik ben en alle andere in deze groep ook niet maar jij op dit moment wel, dit is wie jij bent. Je denkt dat je weet wie je bent door je ego, dat gevormd is door externen maar op dit moment is jouw ego stil en voel je wat er schuilt in je ziel, de Atman. Voel je vrij om te voelen wat je nu voelt en laat het los!”

Hij keek mij aan en zakte door zijn knieën, op dat moment liep ik weg. Even later zag ik hem met zijn beste vriend in een innige omhelzing. Toen hij weer in de cirkel stond straalde hij de kracht uit van een herborene.

Ik was op dat moment de schakel die tegen hem moest zeggen; “Je bent wie je bent.” Het geeft mij zoveel genoegen dat ik iets geef aan mensen dat een eerlijk product is, er komt niks anders bij kijken dan alleen het aanspreken van je eigen vermogen. Ik ben de persoon die dat door middel van motiveren en mijn manier van leven door kan geven.

Boga

Na zes maanden van verdriet en overpeinzingen van mijn tweede scheiding, bracht ik mezelf weer in beweging. Ik  kocht een bokszak en wurmde me in allerlei houdingen op de yogamat. Door die combi van boksen en yoga voelde ik de energie weer stromen, et voila; Boga was geboren.

‘Mensen die nooit stil staan bij hun gevoel en maar achter hun ego aan hobbelen, die zweven door het leven.’

Iceman 

Ik ontmoette Wim Hof in 2014 toen ik mijn eerste training bij hem volgde, ik was toen al bezig met Boga en ademhalingsoefeningen. We ontmoetten elkaar en toen onze energetische velden zich verstrengelde voelde ik een en al kracht, onze vriendschap werd geboren. Door de methodes van Wim kwam ik mijn ziel weer tegen, dat klinkt misschien zweverig maar zo zie ik dat niet. Mensen die nooit stil staan bij hun gevoel en maar achter hun ego aan hobbelen, die zweven door het leven. Ik begrijp dat er meer is dan het aardse bestaan en sta dicht bij mijn ziel. 

Walhalla 

Ik ben niet constant in een soort extase, ik voel me ook best wel eens kut hoor! Alleen niet zo lang, ik loop er niet meer voor weg en ga er echt even inzitten. De liefde die je wil geven aan jezelf en de mensen om je heen is het belangrijkste, iets anders is er niet. Als ik die dingen goed volbreng kan ik met een gerust hart het “Walhalla” betreden. Ik ben niet angstig voor de dood, wel nieuwsgierig en benieuwd naar hoe je gaat.

Koud?  

Mijn voeten horen bij mij en als ik die constant in een kistje stop dan verzwakken ze. Uiteindelijk ging ik van de Nike Airs af en begon platte schoentjes te dragen, inmiddels loop ik op blote voeten. Natuurlijk heb ik wel koude voeten, logisch. Niet alleen mentaal maar ook fysiologisch is het trainen van de bloedvaatjes in je voeten iets wat je lichaam sterkt. Alle uiteindjes van je vatenstelsel worden optimaal getraind. Als het koud is vernauwen de bloedvaatjes en eenmaal weer binnen verwijden ze en stroomt de doorbloeding. Man, het is zo’n prettig gevoel om je handen en voeten weer op te voelen warmen. Zo train je je lichaam bewust en onbewust en dat is mijn drijfveer. 

Natuurlijk heb ik ook wel eens de gedachten gehad; “Waarom moet ik dit nou doen? Waarom kan ik nou niet gewoon normaal doen?” Maar ik kan dat gewoon niet, dit is wie ik ben en dat staat los van mijn ego.

Als mens word je geboren en ingewikkeld in een ego, later ga je hieruit ontwikkelen. Je ego wordt dus al gevormd maar je diepste kern; de ziel die is er al en bestaat uit liefde, gezondheid, kracht en barmhartigheid. Dit heeft iedereen in zich en dat creëer je door je diepste ziel op te zoeken, daar moet je naar luisteren en je zo los worstelen van je ingewikkelde ego. Atman is de ziel die spreekt, een soort god diep vanbinnen, die iedereen heeft. Atman heb ik ervaren en daarom geloof ik het.

Levenswijze 

Ik ben vegan geworden om dichter bij de natuur te komen, als we zo doorgaan met moeder aarde spuugt ze ons zo in samenwerking met vader zee uit. Ik hoop mijn kinderen, kleinkinderen en iedereen een schone wereld te kunnen geven, waar de wildernis hersteld is en we weer oerwouden laten groeien. Mensen mogen mijn levenswijze extreem vinden maar dat heb ik inmiddels losgelaten. Ik krijg bijna nooit negatieve blikken, juist interessante vragen van mensen die bijvoorbeeld benieuwd zijn naar waarom ik op blote voeten loop. Ik heb dan eigenlijk alleen maar hele mooie gesprekken, zo kan ik aan mensen laten zien dat er meer is dan je ego, werken of carrière maken.’

Everts Boga school: https://boga.frl/#wimhof

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *