Zijn X-shops de oplossing tegen drugscriminaliteit?

Zijn X-shops de oplossing tegen drugscriminaliteit?

ecstasy being handed over at a house party..

’S-HERTOGENBOSCH- Synthetische drugscriminaliteit is geen onbekend begrip bij veel mensen in Brabant. Het “xtc probleem” is onderhand zo groot geworden dat sommige politici zoals minister Dekkers in het verleden al spraken over Nederland als een narco-staat. Dit is waarom wetenschappers van onder meer het Amsterdam UMC en de Open Universiteit wilde gaan zoeken naar de ideale oplossing van het drugsprobleem. Ze stelde een team samen van achttien experts voor het zogeheten ‘Denktank mdma-beleid’. Het doel was om duizenden vragen te beantwoorden over verschillende beleidsopties en de conclusie van het onderzoek?            

Bron: https://denktank.gitlab.io/mdma-policy-mdmcda/

De legale verkoop van XTC is de beste optie om drugscriminaliteit te bestrijden. Ide bovenstaande grafiek staat weergeven wat het best mogelijke drugsbeleid is gebaseerd op een aantal mogelijke beleidsopties. Zo hebben wij in Nederland al te maken met een coffeeshop model als het om cannabisconsumptie en verkoop gaat. Maar er zijn ook nieuwe beleidsmodellen meegenomen in het onderzoek, zoals een X-shop model. Dit model lijkt er op het eerste gezicht het beste uit te komen.  

De uitkomst van het onderzoek wijst dus afgeleid aan de grafiek uit dat als xtc via legale xtc-shops zou verkocht worden dat je dan het meeste kans hebt op succes. Deze “shops” staan dan onder streng toezicht van de overheid en als je 18-plus bent dan zou je een pil mogen halen. Criminelen zouden de legale pillen niet moeten kunnen namaken omdat er volgens de onderzoekers een geheim ingrediënt in moet worden gestopt die niet te traceren is door criminelen en daardoor zou de vraag naar illegale xtc afnemen. 

Hoewel dit onderzoek door experts is uitgevoerd roept het nog steeds veel vragen op bij onder andere mensen van de politie, die al jaren drugscriminaliteit proberen te bestrijden. Marloes Lippens (Eenheidscoördinator Synthetische Drugs Oost-Brabant) heeft haar twijfels bij het onderzoek, zo denkt ze dat je met legalisering van de drug de drugscriminaliteit in Nederland niet gelijk oplost.  

We weten dat grofweg 85% van de xtc geproduceerd in Nederland bestemd is voor export en die aantallen liggen waarschijnlijk nog zelfs hoger”, aldus Lippens. 

Volgens Lippens moet je goed kijken naar welk onderdeel van de drugscriminaliteit je wil aanpakken en door xtc te legaliseren. In Nederland pak je maar een klein onderdeel van het probleem aan bij productie, als het überhaupt werkt. Volgens haar is het niet waard om dat risico te nemen. 

Lippens vindt overigens dat het praten over legalisering, onderdeel is van een groter probleem in het gedachtegoed van mensen. Juist omdat we een overheid hebben die geen duidelijke grenzen stelt op het gebied van drugsbeleid. 

Als je als overheid zegt dat drugsgebruik niet goed is en de wereld die erachter schuilt al helemaal niet dan geef je een dubbel signaal af door wiet van de coffeeshop en een paar pilletjes wel te tolereren”, aldus Lippens. 

Hoewel er veel over drugsbeleid kan gediscussieerd worden in de samenleving over waar de beste oplossing zitzijn er uiteindelijk maar een paar mensen die daarover mogen bepalen en die zitten in de Tweede KamerHet standpunt wat van de minister van Justitie en Veiligheid komt is dan ook heel duidelijk tegen het legaliseren van een drug. Dus hoewel het drugsbeleid een groot discussiepunt is in de samenleving zullen we de komende tijd over dit onderwerp weinig terug gaan zien in de plannen van het kabinet. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *