Koninklijk Horeca Nederland eist meer steun en perspectief met ‘Black Monday’ petitie

Koninklijk Horeca Nederland eist meer steun en perspectief met ‘Black Monday’ petitie

Mika Baumeister via Unsplash

Door: Bente van den Hurk

S’HERTOGENBOSCH – Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is afgelopen maandag zeven december de ‘Black Monday’ petitie gestart. Met deze nationale petitie voor de horecaondernemers, leveranciers en horecagasten, wil de KHN extra financiële steun van de overheid en een concreet perspectief op heropening van de horeca.

Koninklijk Horeca Nederland laat via de actiesite van de ‘Black Monday’ petitie weten dat de horeca lijdt onder negatieve gevolgen van de corona maatregelen. Volgens de KHN is aanvullende steun en openingsperspectief cruciaal om faillissementen te voorkomen.

Via de actiesite van de ‘Black Monday’ petitie verzoeken ze aan de overheid extra financiële steun in de vorm van vergoedingen. KHN wil dat de overheid ervoor zorgt dat er extra financiële steun komt voor de horeca door verhoging van de NOW vergoeding naar 90%, verhoging van de TVL-vergoeding naar 100% zonder een maximum en dat de transitie vergoedingen bij ontslag via het UWV aan werknemers worden betaald. Ze eisen een perspectief van de heropening van alle horecagelegenheden inclusief concrete openingsdatum.

‘Ik ben geneigd te zeggen dat de overheid niet open en eerlijk is over het beleid van de horeca. Er is nu voor 4 á 5 miljard eigen vermogen in de totale horeca gegaan van de verschillende ondernemers. Daarom vind ik dat er echt eerlijker en meer open gecommuniceerd mag worden, vertelt bedrijfsleider Rick Netten van de drie horecazaken, Roels, Côte en Zoetelief in Den Bosch. ‘Wat ik wel rond uit belachelijk vind zijn de beelden van Black Friday. Dit is denk ik ook een omslagpunt geweest voor de gehele horeca om in opstand te komen tegen het huidige beleid. Hoe verklaar je 100.000 mensen in een stad dicht op elkaar terwijl de horeca gesloten is om die reden? ‘Wat opmerkelijk is, dat er geen perspectief is en geen duidelijke steun van de overheid, maar je gaat ervan uit dat overheid de juiste beslissingen neemt’.

Een dag na de start van de petitie staat het aantal ondertekeningen al op 72.837 namen. ‘Ik heb zelf een hard hoofd in de ‘Black Monday’ petitie. In de persconferentie de dag erna werd deze actie niet eens benoemd. Het is daarentegen wel goed dat we wat van onszelf hebben laten horen, want hiervoor was er nog geen enkele actie geweest’, aldus Rick.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *