De nieuwe expositie: Evolutionaries geeft een nieuwe kijk op alles wat leeft.

De nieuwe expositie: Evolutionaries geeft een nieuwe kijk op alles wat leeft.

Onderzoek naar de mogelijkheid van biologisch homo-ouderschap, de relatie van zombie verhalen tot virologie, wat je kunt leren van een plant die tikkertje speelt met een machine: Dit alles krijg je te zien in de nieuwe expositie van Evolutionaries Bio Art & Design from the Sea to the Soul, in MU op Eindhoven Strijp-S 

Lopend door de ruimte  zie ik ondanks de corona maatregelen redelijk wat bezoekers naar de opening van de expositie op vrijdag 11 december gekomen. Met gepaste afstand tussen de kunstenaren en hun bezoekers staat kunstenares Dasha Tsapenko enthousiast te vertellen over haar nieuwste expositie een soort “bontjas”:. Gemaakt van hennep en bezaaid tot draagbaar groentetuintje. Zij is een van de winnaars van de BAD (Bio Art Design) awards van de afgelopen 10 jaar die in deze expositie haar winnende werk laat zien.  

Verderop groeit een komkommerplant onder een bijzondere constructie. Boven en tussen de plant door hangen lichtgevende balletjes ter grote van pingpong balletjes die gegenereerd worden door een computer die kan inschatten welke kant de plant opgroeit. Op de plek waar de plant zal groeien verschijnen de balletjes op slakkentempo. Op de computer die er naast staat wordt versneld laten zien hoe de plant inspeelt op bewegende balletjes en speelt als het ware een soort “tikkertje”. Hiermee is aan te tonen dat je groei van de plant kan beïnvloeden zonder de plant daadwerkelijk aan te hoeven raken.  

De diversiteit in de expositie is groot. Deze 12 kunstenaars en BAD winnaars laten ieder op hun eigen manier hun ontdekking in de Bio Art zien waardoor je in elke ruimte je weer in een andere wereld waant. Ze willen met hun werk onder andere ongelijkheid en vervuiling onder de aandacht brengen, en streven daarom naar evolutie en revolutie tegelijk. 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *