Zo denkt de Nederlandse regering over de bestorming van het Capitool in Washington D.C.

Zo denkt de Nederlandse regering over de bestorming van het Capitool in Washington D.C.

’S-HERTOGENBOSCH – Over bijna twee weken wordt Biden president. Dat gaat tot dusver nog steeds niet vreedzaam, zoals gisteren weer is vertoond in de Verenigde Staten. Het Capitool in Washington D.C. is bestormd door Trump-aanhangers, die claimen dat Biden onterecht de verkiezingen heeft gewonnen. Demonstranten wisten het Capitool zelfs tot in de kern binnen te dringen. Trump is nog steeds president, maar hij riep het volk niet tot de orde. Na een wanhopige oproep van Biden plaatste Trump een video online, waarin hij dit uiteindelijk op een merkwaardige manier toch deed. Natuurlijk hadden alle grote wereldleiders wat te zeggen over de chaos, zo ook de Nederlandse regering.

President Donald Trump heeft zijn verkiezingsnederlaag nog steeds niet geaccepteerd en riep gisteren zelf zijn aanhangers op om naar het Capitool te stormen. Pas veel later riep hij de demonstranten weer tot orde in een video. Inmiddels heeft hij een ‘ordelijke machtsoverdracht’ beloofd op twintig januari, maar hij spreekt nog steeds van fraude wat betreft de verkiezingen. Dat het Congres inmiddels Biden als winnaar heeft erkend, betekent volgens Trump ‘het einde van de grootste eerste termijn in de geschiedenis van het presidentschap’. Trump laat weten dat dit pas het begin is van de strijd om Amerika weer groots te maken.

De video die Trump uiteindelijk plaatste om de demonstranten tot orde te roepen was zeer merkwaardig. In de video roept Trump de demonstranten weliswaar op om naar huis te gaan, maar laat hij weten dat hun boosheid ook zeker terecht is, omdat de verkiezingen van hen zijn gestolen. Hij gaat verder met het Amerikaanse volk tegen elkaar op te spelen door te zeggen: ‘We can’t play into the hands of those people. We have to have peace.’ Met ‘those people’, bedoelt de president de Democraten. Hij noemt de Democraten in de video ook ‘so bad’ en ‘so evil’. Hij sluit af met ‘We love you. You are very special.’ naar de demonstranten die het staatsgebouw vernielden.

Verslaggever Bob van Huet volgde het nieuws over de bestorming van het Capitool op de voet en laat aan het AD weten dat elke politieke leider in het westen met grote afkeuring over het voorval heeft gesproken. Biden vroeg in zijn speech zich donderdagavond ook al af: ‘Wat moet de wereld wel niet van ons denken?’

Mark Rutte tweette gisteren: ’Horrible images from Washington D.C. Dear @realDonaldTrump, recognise @JoeBiden as the next president today.’ De tweet heeft inmiddels al 26,2 duizend likes.

Jesse Klaver, GroenLinks-leider, laat in een bericht aan zijn eigen leden weten dat hij vindt dat president Trump losgeslagen is en zijn aanhangers heeft opgehitst het Capitool te bestormen. Klaver vindt dat de gebeurtenis heeft laten zien hoe kwetsbaar een democratie kan zijn en hoe belangrijk het is om samen op te staan voor democratische idealen: ‘2021 is het jaar voor bewegingen, die juist in tijden van crisis, visie en lef tonen, die het systeem willen veranderen. Bewegingen die zich niet alleen verzetten tegen haat, maar er een hoopvol verhaal tegenover zetten’ Hij sluit af met: ‘Wij gaan laten zien dat er een systeem bestaat voor mensen in plaats van voor grote bedrijven’.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) stuurt op haar beurt een tweet de wereld in, waarin ze laat weten dat het ’vreselijk om aan te zien is’ en ‘beangstigend’ wat er in de Washington gebeurd is gisteren. ‘Laat het geweld in Amerika een waarschuwing en een les zijn’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *