Effect van thuisstudie op basisschoolkinderen en ouders

Effect van thuisstudie op basisschoolkinderen en ouders

Pexels

Door: Bente van den Hurk

Van 16 december tot en met tenminste 17 januari bieden onderwijsinstellingen onderwijs op afstand, adviseert het RIVM. Dit geld ook voor de basisscholen, waar kinderen tussen de 5 en 12 jaar naar toe gaan.

Hoewel volgens de website van het RIVM op basisscholen nauwelijks verspreiding van het virus wordt gezien en het groeiende aantal besmettingen in de leeftijdscategorie 13 tot en met 17 meevalt heeft de overheid er toch voor gekozen om de basisscholen te sluiten. Maar heeft dit op lange termijn gevolgen voor het basisschoolkind en de ouders?

Kinderen ontwikkelen zich op motorisch, sociaal, taal, verstandelijk emotioneel vlak in de leeftijdsfase tijdens de basisschool tijd. Bij de ontwikkeling van een basisschoolkind spelen verschillende factoren een rol. Allerlei factoren, zoals de opvoeding door de ouders, de omgeving waarin ze leven en de stabiliteit van het gezin hebben effect op de ontwikkeling van een basisschoolkind en kunnen deze op verschillende manieren verstoren.

‘Het is echt noodzakelijk om je kind te begeleiden bij het huiswerk, dat kunnen ze niet zelfstandig op deze leeftijd. Het valt alleen niet te combineren met werk, je kunt het niet allebei half doen en dat is nu wel het geval’, verteld Roos (40) moeder van Sep (10) uit Den Bosch. ‘Het grootste nadeel is dat hij veel minder structuur heeft, dat is lastig en daardoor wordt hij zelf lastiger want ze kunnen hun energie niet kwijt’.

Sep (10) zit op een basisschool in het centrum van Den Bosch. ’Ik heb drie keer een half uur les per dag, dan zit ik aan mijn bureau op de app Teams. Ik ben heel snel afgeleid en dan vergeet ik wat de juf precies zei. We durven wel vragen te stellen als we het niet snappen, dan steken we een handje op. Ik vind het wel stom dat ik mijn vrienden niet kan zien, we kunnen niet lachen en grappen maken samen’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *