Avondklok wordt nog steeds in overweging genomen

Avondklok wordt nog steeds in overweging genomen

’S-HERTOGENBOSCH – Eerder lekte uit dat er als extra maatregel in de voorlopig verlengde lockdown misschien een avondklok ingesteld gaat worden in Nederland. Dit zou betekenen dat je ’s avonds en ’s nachts tussen bepaalde uren niet op straat mag zijn. In de persconferentie van gisteravond heeft Rutte laten weten dat het kabinet dit nog steeds overweegt en een spoedadvies van het OMT hierover afwacht. Het OMT kwam eerder met het advies om een avondklok in te stellen, maar wegens de grote weerstand tegen de maatregel en de gevoeligheid ervan, heeft het kabinet de bal teruggekaatst naar het OMT met eerst nog wat extra vragen hierover. Vragen over onder andere de effectiviteit ervan.

Naar verwachting zal in de aankomende dagen tot het weekend bekend worden wat het spoedadvies van het OMT is, over wat een avondklok ons concreet oplevert en wat eventuele alternatieven zijn. Begin volgende week zal deze kwestie dan opnieuw door het kabinet bekeken worden.‘We gaan het advies van het OMT heel serieus bekijken’, aldus Rutte. Meer wil hij niet kwijt op de vraag van het NOS of het advies bindend gaat zijn.

In het laatste advies van het OMT staat de avondklok genoemd als maatregel om groepsvorming, vooral onder jongeren, tegen te gaan. Onder deze doelgroep verspreidt het virus zich nog steeds het snelst. Bovendien wordt een avondklok als effectief middel gezien voor de beperking van thuisbezoek. Ook dit is een belangrijke bron van veel besmettingen. ‘Het OMT-advies moeten we met alle cijfers, en alle onzekerheid wat betreft de Britse coronavariant, serieus nemen’, zegt Rutte. ‘De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal en juist daarom is er veel voor te zeggen dat we, zolang de lockdown duurt, het maximale doen om er weer sneller boven op te komen.’

Critici riepen eerder ook op tot het nemen van verdere maatregelen. Zo schreef microbioloog Rosanne Hertzberger zaterdag in NRC dat ‘een complete, on-Nederlands strenge lockdown het enige is wat ons land kan behoeden voor de ellende die de Britten nu over zich heen krijgen’.

Toch is er ook heel veel weerstand tegen. ‘Ook bij mijzelf’, volgens Rutte. Onder andere burgemeesters hebben zich tijdens het Veiligheidsberaad van 11 januari al verzet tegen de stap. Ook in de politiek is niet iedereen erover te spreken geweest. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft uitgesproken tegen de avondklok te zijn. Er wordt onder andere sceptisch gedacht over hoeveel mensen er überhaupt nog op straat zijn in de late avonduurtjes in de winter.

Politiebonden lieten het AD weten de invoering ervan op hun beurt niet te zien zitten. Grote problemen wat betreft de handhaving ervan zouden aan bod komen. ‘We doen liever een beroep op het gezond verstand van de mensen. Daar moeten we het mee redden’, zegt voorzitter Xander Simonis van politiebond ANPV. ‘Ik ben bang dat politie en boa’s een avondklok niet kunnen handhaven. We kunnen niet op iedere straathoek controleren.’

Daarnaast zou de regeling ons teveel doen herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, waar mensen zich ’s avonds eveneens niet meer vrij konden bewegingen buiten de deur. ‘De avondklok ligt heel gevoelig, dus het is een maatregel die je liever niet neemt. Alternatieven zijn soms nog erger. We hebben op dit moment niet de luxe om maatregelen definitief af te voeren’, stelt Rutte.

De maatregel wordt dus nog in overweging genomen, maar vergt meer tijd. De regel moet heel precies overwogen worden, wegens het impact ervan. ‘We hebben bovendien nog steeds te maken met een democratie in Nederland’, zegt Rutte. Er wordt ook naar de situatie in andere landen gekeken bij deze kwestie. ‘We kunnen hier veel van leren.’

Rutte wil niet speculeren over vergelijkbare maatregelen van de avondklok, die ook zouden kunnen worden ingesteld.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *