Groot kledingoverschot in modebranche als gevolg van sluiting winkels

Groot kledingoverschot in modebranche als gevolg van sluiting winkels

Foto: Bente van den Hurk

Door: Bente van den Hurk

S’HERTOGENBOSCH- Toen op veertien december 2020 Nederland het bericht te horen kreeg dat alle niet-essentiële winkels verplicht moesten sluiten was dat de start van uitpuilende magazijnen en een flink kleding overschot. Kleding verspilling is geen positief fenomeen voor het milieu als voor de maatschappij en de ondernemers. Hoe gaat de retail branche hier mee om?

Marieke Rausch (26) hoofdinkoper van kledingketen Le Ballon verteld al lopend door het grote kledingmagazijn over de manier waarop zij in het bedrijf met dit kleding overschot omgaan. ‘Op dit moment verkopen wij online de huidige winter sale, naast deze verkoop van de huidige sale voorraad hebben wij ook een aparte categorie die vernoemd wordt als “outlet” op onze site. Hier bieden wij onze zomer- en wintercollectie van vorige seizoen aan. Op dit moment is er geen mogelijkheid voor een fysieke outlet of een grote samplesale om al onze overige stuks weg te verkopen. Hierdoor houden wij veel voorraad over uit de wintercollectie, dat is een feit’. Het magazijn is een enorm grote hal met tientallen meterslange rekken met outlet kleding eraan. Deze kleding wordt telkens online verkocht, het gedeelte wat overblijft wordt wanneer de winkels weer mogen openen verdeeld over de filialen. Vervolgens wordt het gedeelte dat dan nog overblijft een in een groot leegstaand pand als grote outlet verkocht.

‘Het grote voordeel is dat wij al een goed functioneerde webshop hadden, deze hadden we al een paar jaar en draaide net zo goed mee als ons beste filiaal. Op deze webshop wordt al veel verkocht, in tegendeel tot kleine boetieks die hun webshop veelal op moesten starten in de lockdown, hoefden wij onze webshop alleen te optimaliseren. Dit is wel ons redmiddel, zonder webshop red je het niet in deze periode’.

Op deze manier probeert Le Ballon als winkelketen het kledingoverschot op te lossen en zo min te zorgen voor kledingverspilling. ‘Zolang de winkels gesloten blijven zal het kledingoverschot alleen maar groeien’, aldus Marieke Rausch. Het pand voor de outlet staat al klaar, het is nu alleen nog wachten totdat het bericht luidt dat de winkels weer geopend mogen worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *