Lippenstift testen in drogisterijen is gevaarlijk

Lippenstift testen in drogisterijen is gevaarlijk

‘S-HERTOGENBOSCH – We leven inmiddels in 2021, en nog steeds gaat het hoogstwaarschijnlijk weer mogelijk zijn om lippenstift uit te testen in grote drogisterijen als Kruidvat en Etos, na deze periode omtrent het coronavirus. Echter is dit absoluut niet zonder gevaar. Van lippenstift testen kun je onder andere het herpesvirus oplopen, wat je levenslang met je mee zult dragen na besmetting. Dit virus kan zich uitten in een koortslip. Ook andere make-uptesters in drogisterijen zijn niet slim om te gebruiken.

Het fenomeen gevaarlijke make-uptesters is al lange bekend. Al in 2015 klaagde een vrouw in de Verenigde Staten het bedrijf Sephora aan nadat zij, naar eigen zeggen, besmet zou zijn geraakt met het herpesvirus, dankzij gebruik van een tester in één van de filialen. De vrouw vindt zelf dat zij gewaarschuwd had moeten worden door het bedrijf over de gezondheidsrisico’s van de tester. Hierna zou zij namelijk nooit de lippenstift hebben uitgeprobeerd.

De televisieshow Good Morning America onderzocht undercover de veiligheid van cosmetica in winkels. Daaruit is gebleken dat cosmeticatesters gemiddeld maar één keer per jaar vervangen worden en vol bacteriën zitten.

Niet alleen lippenstifttesters kun je beter laten liggen. Amreen Bashir (professor in de biomedische wetenschappen aan de Amerikaanse Aston Universiteit) waarschuwde eerder in The Daily Mail voor mascarastaaltjes, die zelfs bindvliesontsteking aan het oog kunnen veroorzaken. Deze besmettelijke oogaandoening kan gepaard gaan met roodheid, opgezwollen oogleden, het vrijkomen van etter en pus uit het oog en in extreme gevallen kan het leiden tot blindheid. De professor raadt iedereen dan ook ten strengste af om make-uptesters te gebruiken.
Pauline van den Brandhof (woordvoerder Etos) laat, ondanks de bekende gevaren, recentelijk weten dat er nog niks kan worden aangegeven over het herinvoeren van make-uptesters in de filialen. Het wordt zeker niet uitgesloten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *