Voelen zorgmedewerkers zich veiliger na vaccinatie?

Voelen zorgmedewerkers zich veiliger na vaccinatie?

Foto: Pixabay

Het kabinet heeft vandaag aangekondigd vanaf 21 maart de maatregelen voor onder andere terrassen en winkels voor een groot gedeelte te willen versoepelen wanneer de cijfers dit toelaten. Vanuit de ziekenhuizen komt een geschrokken reactie, dat het kabinet al zo ver gaat terwijl de situatie op de IC’s alles behalve onder controle is hadden ze niet verwacht. Het zorgpersoneel mag dan wel deels gevaccineerd zijn maar een vanzelfsprekende pantser tegen de kogels van het Coronavirus is de prik echter niet.

Vanaf 6 januari werd de eerste prik van het corona vaccin in de arm van een zorgmedewerker gezet. Het begin van het einde ging hiermee van start. Maar hoeveel veiligheid biedt zo’n vaccin nou precies? In een artikel van de NOS wordt een Amerikaanse studie genoemd, uitgevoerd door het CDC. Hieruit blijkt dat wanneer je gevaccineerd bent je twee weken na de prik 90% minder kans hebt om het virus over te dragen aan anderen. De cijfers liegen er niet om en klinken positief maar voelen zorgmedewerkers zich nou ook echt veiliger na het krijgen van een vaccin? 

Leontien Vossen (49) werkt als caregiver bij Home Instead. Een thuiszorginstantie die mensen met een beperking, bijvoorbeeld door dementie, van thuiszorg op maat voorziet. Dit zijn vaak ouderen maar kunnen ook jongere mensen zijn. “Ik kom bij mensen thuis en ondersteun ze. Ik probeer me natuurlijk zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden maar is dit heel erg moeilijk, dan moet iemand worden aangekleed of naar het toilet. Voor mijn vaccinatie was ik heel bewust van het feit dat ik veel risico liep door mijn werk. Je komt bij mensen die hulpbehoevend zijn, daar komen soms wel 12 verschillende hulpverleners op een dag langs. Het is een circus van aankleden, uitkleden, wondverzorging, bepaalde mensen voor medicatie, avond shifts en dan zijn wij er ook nog. Het is een af en aan van allerlei zorgmensen, als daar een besmetting in de keten zit kan dat een hele groep infecteren.

Verstandelijk ben ik mijn vaccinatie wel aan het vieren maar ik kan mijn contact mijdende gewoontes nog niet zo goed loslaten. Ik denk dat dat voor iedereen geldt, je hebt een soort kring om je heen waarvan je weet; ik moet oppassen. Die oplettendheid blijft denk ik nog heel lang in mijn systeem.” 

Bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), John Taks spreekt in een interview met NOS zijn zorg uit over de plannen van het kabinet en is ‘stomverbaasd’. De druk in de ziekenhuizen is de afgelopen week gekeken naar de meest recente cijfers alleen maar opgelopen. In alle hectiek is het van groot belang dat zorgmedewerkers zich veilig voelen ‘en de ziekenhuizen overeind blijven’ aldus Taks.

Enerzijds klinkt er een bericht van begrip uit de hoek van zorgorganisaties en hun medewerkers, want wie is er nou niet toe aan versoepelingen? Aan de andere kant is het onbegrip een meer uitgesproken kwestie. Als het kabinet bij het motto ‘Wanneer de cijfers het toelaten’ blijft is het voor zorgpersoneel meer dan logisch dat de versoepelingen dus nog even op zich laten wachten, de druk is nu duidelijk te hoog. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *