Kandidaat Thijmen van Heusden onthuld in nieuwe Videoland programma Glow Up

Kandidaat Thijmen van Heusden onthuld in nieuwe Videoland programma Glow Up

Foto: Mark Engelen

BRAKEL-Brabander Thijmen van Heusden (19) doet dit jaar mee aan het eerste Nederlandse spin-off seizoen van het bekende Britse programma Glow Up. Het programma wordt gepresenteerd door Roxeanne Hazes en in de jury zitten niemand minder dan Nikkie de Jager (Nikkietutorials) en Pernell Kusmus. Wekelijks verschijnen nieuwe afleveringen van de zoektocht naar ‘The Next Dutch Make-up Star’ op Videoland. Voor Thijmen betekent make-up ‘alles’ en overal in zijn leven komt dit terug. Zijn eerste ontmoeting met make-up en indirect de diverse visagie wereld achter deze kunstvorm, was het stelen van het blauwe oogschaduw palette van zijn moeder. ‘Uiteindelijk stal ik het niet eens meer maar lag het gewoon permanent in mijn laatje’. 

Hoe ben je in het programma Glow Up terecht gekomen?

“In oktober 2020 werd ik door de redactie van RTL via Instagram benaderd met de vraag of ik het leuk vond om mee te doen. Het kwam van een account met twee volgers, waardoor het onbetrouwbaar over kwam. Ik heb de gok gewaagd en mijn gegevens achtergelaten. 

Toen begon het te rollen. Eerst werd ik gebeld voor een soort kennismakingsgesprek. Ze vonden me leuk dus ik mocht door naar een Zoom Casting. Daar moest je in tien minuten een make-up look op jezelf maken. Ik heb de overdreven oogmake-up van de balletfilm Black Swan gecreëerd. Ik dans zelf ook en vind het leuk om beide werelden te combineren. 

Weer vonden ze het leuk genoeg en ik werd uitgenodigd voor de volgende castingronde in Amsterdam. Ook die dag verliep positief en ik kon door voor een video casting. In negentig minuten moest ik mijn signature look maken, die zie je nu op alle foto’s.

Een week later werd ik teruggebeld, ik zat in de auto en door de telefoon hoorde ik; ‘Kan ik je even spreken?’ Ik dacht: oh God, dit klinkt serieus. Toen zeiden ze: ‘Je zit erbij!’ 

Eigenlijk is het van een berichtje op Instagram uitgegroeid tot het meedoen aan Glow Up. Als ik het bericht niet had vertrouwd en had verwijderd, wat klasgenoten van mij hebben gedaan, dan had ik deze kans niet gehad.

Ik zat dus bij de kandidaten van het programma maar vervolgens werd ik onzeker. Ik maakte mezelf helemaal gek met negatieve gedachten en vragen; ‘Ben ik wel creatief genoeg?’ Ik heb bijna gebeld dat ik niet meer wilde. Toen ben ik met mijn beste vriendin gaan praten. Die zei meteen; ‘Ben je gek ofzo?’ We zijn allebei fan van Rupaul’s Drag Race. Ze zei; ‘Treat it like Rupaul’s Drag Race! Ook al ga je als eerste naar huis, je bent een van de Glow Ups’. Toen heb ik alles losgelaten.”

En hoe was het?

“Avontuurlijk, dubieus en ontdekken. Ik heb daar meer over mezelf geleerd dan ik van tevoren dacht dat ik zou doen. Het was ook echt een rollercoaster van emoties. Toen ik daar kwam had ik de mindset; lets win this. Ik was heel zelfverzekerd en na de eerste dag was dat allemaal weg en al mijn onzekerheden kwamen terug. 

Ik had nog nooit op deze manier zelf voor de camera heb gestaan, maar altijd erachter. Hier stond ik voor de camera en kreeg ik kritiek, niet de productie of het theaterstuk, maar ikzelf.

Die kritiek ging bij mij voornamelijk over het jezelf naar buiten brengen, vaak werd er gezegd dat ik uit mijn schulp moest kruipen. Voor mijn gevoel was ik al heel iets anders aan het doen dan wat ik normaal zou doen.

Mijn lievelings moment tot nu toe is het gesprekje met Nikkie waarin zij vraagt; ‘Wie is Thijmen nou eigenlijk?’ Ik breek alle regels van tv, kijk recht in de camera en zeg; ‘Ik weet het ook niet’. Ik moest zo hard lachen toen ik dat terugzag.

Ik had het wel lastig daar. De eerste dagen vielen mee maar vanaf de tweede aflevering kreeg ik het moeilijk. Vaak weet je al wat de jury denkt en dan zit je de hele avond te broeien op dat ‘rode stoel gevoel’. Dan komen er zoveel emoties. We zaten daar in een hotel dus je kon wel bellen maar niet even een knuffel krijgen van je vrienden of familie. Ik was nog lang best geïntimideerd door Nikkie, Pernell en Roxeanne en ook al die camera’s om je heen is iets wat compleet nieuw is.”

In het programma wordt je neergezet als iemand die nog uit zijn schulp moet kruipen in een uitgesproken groep, hoe heb je dat ervaren?

“Ik kleed me niet perse out of the box en draag geen make-up in het dagelijks leven, in tegenstelling tot sommige andere kandidaten. Ik loop er niet bij als een ‘paradijsvogel’, zoals dat hier in mijn dorp gezegd zou worden. Op mijn middelbare school was ik extreem maar binnen de Glow Up groep was ik niks.

In het programma ben ik de jongste deelnemer. Wanneer je negentien bent in bijvoorbeeld Amsterdam is dat heel anders dan hier in Brakel. Kijk alleen al naar de middelbare school, daar was ik van alle tweeduizend leerlingen de enige homo uit de kast. Niemand was zo out there als ik, regelmatig lag ik in de split op het aula bankje, ik was echt crazy. Met make-up is dat voor mij anders. Dat heeft niet heel erg met expliciet mijn identiteit te maken, dus niet; ik ben gay dus ik schilder een regenboogvlag op mijn gezicht. Ik probeer er kunstzinnig naar te kijken.” 

Hoe lang ben je al uit de kast?

“Ik ben viereneenhalf jaar geleden uit de kast gekomen maar iedereen wist het al wel hoor, ik heb mijn hele leven in een glazen kast geleefd. Als kind liep ik bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal met een vaatdoek op mijn hoofd, ik wou prinsessenhaar hebben.

Ik ben zo laat officieel uit de kast gekomen omdat ik bang was, ik heb heel lang met mezelf in de knoop gezeten. Het gay zijn zelf maakte me eigenlijk niet zoveel uit maar op de basisschool ben ik van groep vier tot acht gepest met het feit dat ik anders was. Daardoor hield ik niet van mezelf en heeft het langer geduurd om uit de kast te komen.”

Waar was je dan bang voor?

“Toch wel voor de reacties. Iedereen in mijn familie weet het inmiddels maar ik ben bijvoorbeeld niet langsgegaan bij mijn christelijke opa en oma om te vertellen dat ik op jongens val. Mijn andere oma heb ik het wel echt verteld, wij zijn super close. Ik ben in een appje naar haar uit de kast gekomen. Ik was zo bang voor haar reactie dat ik het niet persoonlijk durfde te doen. ‘Denk je dat ik dom ben? Dat wist ik allang Thijmen, het is goed en we houden van je’ appte ze terug. Als ik ergens spijt van heb is het mijn coming out, dat had ik persoonlijk moeten doen maar ik was zo bang. Ik kan er nu eigenlijk wel om lachen.”

Waar komt jouw obsessie voor beauty en make-up vandaan? 

“Van jongs af kocht ik al make-up met mijn moeder. Met oogschaduwpaletten in allerlei kleuren begon ik te experimenteren en van alles op mijn ogen te smeren. Als ik make-up niet had zou ik mijn creativiteit niet kwijt kunnen. Wanneer ik een creatieve bui heb ga ik experimenteren, ik pak mijn pallet en begin gewoon. 

Ik was dus altijd al wel met make-up bezig maar wist niet dat het een optie was hier een opleiding in te volgen. Mijn moeder begon erover, ik ben inmiddels bijna afgestudeerd allround grimeur.” 

Ben jij ‘The next dutch make-up star’?

Watch and see, ik wil het heel graag zeggen maar dat mag natuurlijk niet. Het programma is ook veel meer dan alleen de competitie, het gaat echt om make-up als kunstvorm.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *