Gebrek aan wedstrijdritme aandachtspunt voor topsport in aanloop naar Olympische Spelen

Gebrek aan wedstrijdritme aandachtspunt voor topsport in aanloop naar Olympische Spelen

Sportveld - Bewerkte foto

2020 had een enorm mooi sportjaar moeten worden. De Olympische Spelen en het EK voetbal hadden voor een geweldige sportzomer gezorgd. Door het coronavirus ging dit echter niet door en werden beide evenementen uitgesteld naar 2021. Nu deze evenementen voor de deur staan is het de vraag in hoeverre sporters voor deze evenementen klaar zijn, met een slecht wedstrijdritme en beperkingen in de trainingsmogelijkheden.

“Wij proberen zoveel mogelijk wel te doen, om ervoor te zorgen dat het ritme er zoveel mogelijk in komt”, legt Geert Slot, woordvoerder van NOC-NSF uit. Sporten waar wedstrijdritme belangrijk is, zoals atletiek, hebben dan ook prioriteit om door te gaan. “Niet al te lang geleden was het EK indoor atletiek en er zijn ook nog wel wat andere atletiekwedstrijden. De atletiekbond zelf lost het bijvoorbeeld op door op trainingskamp te gaan, ook internationaal.”

Virtueel prestaties vergelijken

“Atletiek is natuurlijk een sport waar je in de wedstrijden tegen anderen strijdt, maar toch ook vaak gerelateerd aan je eigen prestaties traint. Het is dus wel te meten of je het goed doet. Virtueel, net zoals met het fietsen, kan je precies weten wat iedereen doet”. Virtueel vergelijken met andere sporters en de prestaties die zij neerzetten lijkt dan ook de voornaamste voorbereiding voor topsporters. 

“De druk die normaal bij een groot evenement komt kijken, is er nu niet. Dat zal nog wel een dingetje gaan worden”

“Als wedstrijden wegvallen, dan is het moeilijk om jezelf te meten ten opzichte van je concurrentie”, legt Timo Kleinhesselink uit van Sportbrein. Kleinhesselink heeft zich gespecialiseerd als sportpsycholoog en weet als geen ander hoe het brein reageert tijdens sportwedstrijden. “De druk die bij een groot evenement komt kijken, zoals het reizen, de media en de fans, die ervaring pak je nu niet mee. Dat zal nog wel een dingetje worden.”

Bij de Olympische Spelen zullen namelijk geen buitenlandse fans aanwezig zijn en Kleinhesselink verwacht dat die factor nog wel eens belangrijk kan gaan zijn komende zomer. “Hoe sporters met die spanning omgaan, hangt enorm van sport af. Sommige sporters kunnen zich intern motiveren en hebben die externe prikkel niet nodig, terwijl anderen juist helemaal opladen door die adrenaline en die druk. Juist door die druk kunnen zij dan goed presteren.”

Toen sporters nog aangemoedigd werden door duizenden supporters – Foto genomen in maart 2020

Wat doet corona met een topsporter?

Kleinhesselink ziet dat sporters het lastiger vinden om motivatie op te zoeken, al helemaal gedurende dit jaar met het coronavirus in ons midden. Op deze conclusie kwamen onderzoekers uit Australië ook, die onderzocht hebben hoe atleten reageren op de corona pandemie. Daaruit is gebleken dat bijna 80 procent minder fysieke activiteiten onderneemt en waar meer dan de helft moeite heeft met de mentale gezondheid. 

“Het hangt er ook vanaf hoe creatief trainers zijn geweest om met de maatregelen aan de slag te gaan. Om te winnen zullen ze ook wel de randjes van de maatregelen opgezocht hebben”. Niet alleen Kleinhesselink ziet sporters moeite hebben met het bijhouden van hun ritme, ook topsporter Kirsten Wild ziet dit in. Zij is meervoudig wereldkampioen op de baan, maar heeft nog nooit op het Olympische strijdtoneel op de hoogste trede gestaan.

“Het is de kunst om in de flow te blijven. Om niet te denken aan de gevolgen van winnen en verliezen, want dan gaat het vaak mis”, legt Wild uit in gesprek met Trouw. “Het is de kunst om alleen bezig te zijn met wat je moet doen, met je taken”. Juist die kunst is nu enorm belangrijk, nu sporters door corona weinig kunnen vergelijken met hun directe concurrentie.

Wild ziet een effect van de maatregelen, waarvan Geert Slot nog aangaf dat het ze bij het NOC-NSF er veel rekening mee houden, het verschil in voorbereiding vanwege de corona maatregelen. “Tijdens de eerste lockdown mochten wij in Nederland niks, terwijl sommige concurrenten in het buitenland wel de baan op konden. Hoe kan ik straks op een fatsoenlijk niveau aan de start verschijnen? Het voelde oneerlijk”, legt Wild eerlijk uit.

Protocol ligt klaar bij NOC-NSF

Volgens Slot zijn er, ondanks de verschillen in voorbereiding en het gevaar van het virus, nog geen sporters die twijfelen om naar Tokio af te reizen. “Die signalen hebben wij niet, maar dat komt ook omdat we blijvend kijken hoe we zo veilig mogelijk de reis kunnen maken. Dat betekent dat je goed rekening houdt met welke hotels je neemt en andere factoren. In Nederland hebben wij eigenlijk de laatste maanden voor dit soort grote evenementen al een streng protocol. Niet streng in het controleren, maar streng in de vorm. We maken sporters duidelijk dat als je potentiële medaillekandidaat bent, dan zou het doodzonde zijn als je in de laatste paar maanden die kans verspeeld door de gewone griep te krijgen, of door iets verkeerds te eten.”

“De sporters zijn dus gewend om in de laatste maanden heel secuur te eten en te leven. Dat betekent dus dat zij zich als geen ander aan die preventieve corona maatregelen houden”, aldus de woordvoerder van het NOC-NSF. Het houden aan de maatregelen, zal dan ook geen groot probleem worden. 

“Uiteindelijk zullen ze er fysiek-technisch allemaal goed voor staan, alleen kun je externe factoren zoals de wedstrijdspanning niet simuleren en dat gaat wel lastig zijn. Het zal lastig worden op alles in detail helemaal uit te gaan plannen. Ze werken met veel mensen naar een toernooi toe, dat zelfs het slaap- en eetritme ingepland wordt. Alles wordt zo afgesteld op je einddoel, namelijk de Olympische Spelen”, sluit Hesselink af. Bonden zoals het NOC-NSF zullen klaar staan om protocollen toe te passen, zodat sporters veilig naar Tokio af kunnen reizen om te strijden voor de gouden plak.

Over de auteur

Bram Huisers

Tweedejaars student bij de School voor Journalistiek met een voorliefde voor de radio