{"id":1141,"date":"2023-03-21T10:56:27","date_gmt":"2023-03-21T09:56:27","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/camielbeekers\/?page_id=1141"},"modified":"2023-03-21T10:58:14","modified_gmt":"2023-03-21T09:58:14","slug":"mini-docu-frituur-yvonne","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/camielbeekers\/mini-docu-frituur-yvonne\/","title":{"rendered":"Mini-docu Frituur Yvonne"},"content":{"rendered":"

[aesop_video src=”vimeo” id=”532633227″ width=”content” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]<\/p>\n

Wie aan Belgi\u00eb denkt, denkt al snel aan de dikke goudgele frieten in een puntzak. Onze zuiderburen zijn ontzettend trots op dit stukje cultureel erfgoed. Over de grens komt al snel de geur van versgebakken friet je tegemoet. Zo ook in het kleine dorpje Oud-Turnhout is een authentieke frietkraam te vinden langs de hoofdweg, waar de liefde voor de friet en het ambacht hoog in het vaandel staat: Frituur Yvonne.<\/b><\/p>\n

Er is altijd al een strijd tussen Frankrijk en Belgi\u00eb geweest over de vraag wie de gefrituurde aardappelschijfjes heeft uitgevonden. De oorsprong van de friet is nog nooit geheel achterhaald, maar volgens het\u00a0Nationaal Verbond van Frituristen \u2018Navefri – Unafri’\u00a0is Belgi\u00eb\u00a0het\u00a0\u201cenige land waar de friet uitgegroeid is tot een echt symbool.\u201d Niet voor niets dat in 2014 de frietpotcultuur officieel is opgenomen in de inventaris van Cultureel Erfgoed van Vlaanderen.\u00a0<\/span><\/p>\n

De eerste frietkramen in Belgi\u00eb dateren uit de eerste helft van de 19e<\/sup>\u00a0eeuw. Frederic Krieger word gezien als een van de eerste die een frietkraam is begonnen. In 1838 is hij hoogstwaarschijnlijk begonnen op de kermis van Luik met een frietkraam, volgens Het Nationaal Verbond van Frituristen. \u201cHet is echter niet volledig duidelijk waar Fritz zijn inspiratie voor het frieten bakken vandaan haalde. Zeker is wel dat zijn frietkraam al gauw een enorm succes werd.\u201d\u00a0Nu zo\u2019n 180 jaar later is het bakken van friet nog steeds erg populair. Belgi\u00eb telt zo\u2019n 5000 frituren 85% van de Vlamingen eet een keer per maand friet en 60% iedere week.\u00a0<\/span><\/p>\n

Een van die frituren is Frituur Yvonne, een begrip in het dorpje Oud-Turnhout. In de weide omgeving staat deze frituur bekend om haar dikke frieten. In 1980 openden de frituur op het marktplein in Oud-Turnhout met Yvonne Alen als eigenaresse. Haar dochter Martine Commisaris was toen 14 jaar en hielp direct al mee in de frituur. Dat is niet zo gek, want Martine\u2019s grote droom was altijd al om \u201cfrieten te bakken op de kermis.\u201d Moeder Yvonne is nu 75 jaar oud en met pensioen, maar helpt nog iedere dag mee door haar stoofvlees te maken, met haar eigen geheime recept. Martine runt nu de zaak vol passie en met liefde voor het vak.<\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

[aesop_video src=”vimeo” id=”532633227″ width=”content” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”] Wie aan Belgi\u00eb denkt, denkt al snel aan de dikke goudgele frieten in een puntzak. Onze zuiderburen zijn ontzettend trots op dit stukje cultureel erfgoed. Over de grens komt al snel de geur van versgebakken friet je tegemoet. Zo ook … <\/p>\n