Het Odensehuis ontvangt nogmaals 50.000 euro: “Dit geld is van levensbelang”

Het Odensehuis ontvangt nogmaals 50.000 euro: “Dit geld is van levensbelang”

Beeld: Odensehuis

CULEMBORG –De motie van het D66, CDA, SP, ChristenUnie en GroenLinks, die onder andere over het Odensehuis ging, is op donderdag 7 november besproken door de gemeente. Na een langdurige vergadering is er besloten dat het Odensehuis nogmaals met 50.000 euro wordt gesteund. Het Odensehuis is een plek voor mensen met (beginnende) dementie. Ook partners, familie en vrienden zijn er welkom.

Het geldbedrag dat zij ontvangen is een eenmalige gift, die zij al drie jaar van de gemeente krijgen. Renée Lankwarden, coördinator en initiatiefneemster van het Odensehuis, laat weten dat het geld wordt gebruikt voor de vaste lasten en de basiskosten. Daarnaast gaat er ook een deel naar het bestuur en de vrijwilligers. “Dit geld is van levensbelang. Als wij het geld niet hadden gekregen, hadden wij per 1 januari de deuren moeten sluiten. Van alleen projectgeld en fondsfinanciering kunnen wij deze kosten helaas niet betalen.”

Volgens Lankwarden is het nu de bedoeling om deze financiering vanaf volgend jaar structureel voort te gaan zetten. “De gemeente heeft de opdracht gekregen van de Raad om dit jaar met ons te gaan kijken hoe het Odensehuis structureel gefinancierd kan worden. Het geld hoeft natuurlijk niet alleen van de gemeente te komen, maar kan bijvoorbeeld ook komen van zorgverzekeraars of zorginstanties hier uit de regio”

Het Odensehuis had nog geen voorzorgsmaatregelen getrokken voor een eventuele sluiting. “Dit plan komt niet uit de lucht vallen, want hier gaat een heel proces aan vooraf. Sluiten was voor ons sowieso geen optie en we weten dat wij een groot draagvlak hebben bij de gemeenteraad.” Ondanks dat zij het geld al had verwacht, was het voor Lankwarden wel een emotioneel moment. “Toen er uiteindelijk gestemd werd en bijna alle handen in de lucht gingen, voelde ik mij erg gesteund. Ik ben er zo lang mee bezig geweest en dan voel je je na zo’n periode toch opgelucht.”

Tijdens de raadsvergadering stemde alleen de VVD tegen. De reden voor het tegenstemmen van de partij raakte Lankwarden. “Zij vertelde dingen die absoluut niet klopte en dat vond ik heel naar om te horen. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat ons pand de hele week leegstaat en dat is gewoon niet waar. Wij gaan juist heel creatief en ondernemend om met ons pand. We proberen het zoveel mogelijk in te zetten, ook voor andere maatschappelijke organisaties. Als ik zoiets hoor, schrik ik daarvan, maar al met al hebben we ook bij hun sympathie gezien. Het was voor hun meer strategische reden om niet mee te stemmen met de raad.”

Volgens Han Braam, fractievoorzitter VVD, is het een lastige kwestie geweest om tegen deze motie te stemmen. “Wij als VVD Culemborg vinden het Odensehuis een waardevol initiatief in het dementiebeleid van de gemeente. Wij zouden dit van harte ondersteunen, maar in deze motie ging het niet specifiek over het Odensehuis. De motie ging over steun van de gemeente aan burgerinitiatieven in het algemeen en niet in het specifiek over het Odensehuis. Als er in de motie had gestaan dat het Odensehuis geld ontvangt omdat het een goed lopende burgerinitiatief is, hadden wij voorgestemd. Maar nu stond erin dat zij het geld ontvangen omdat het een burgerinitiatief is.”

Volgens de fractieleider zou hiermee de deur worden opengezet voor andere burgerinitiatieven en dit zou betekenen dat ieder initiatief ook hetzelfde bedrag ontvangt. “Wij zijn helemaal niet tegen het Odensehuis, maar wel tegen de manier hoe de motie stond opgeschreven.”

Ook de reden die tijdens de raadsvergadering werd genoemd, had volgens Braam een meer achterliggende gedachte. “Het Odensehuis heeft een pand gehuurd en dat kost veel geld. Zij zijn maar een beperkt aantal keer per week geopend, wij vragen ons af of we dan voor een pand moeten betalen wat niet altijd geopend is.” De fractieleider geeft als voorbeeld dat het Odensehuis bijvoorbeeld samen een pand met het Alzheimer Café Culemborg kan gaan huren. “Daarmee houdt het Odensehuis meer geld over voor andere zaken.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *