Culemborg – Begin november kreeg De Blues festivalorganisatie te horen dat het festival was genomineerd voor de award. De Culemborg Blues heeft eind november de award voor beste Blues Festival 2019 gewonnen. De Blues is een muziekfestival dat gratis toegankelijk is en jaarlijks plaatsvindt op de 4e zaterdag van augustus. Gerard Cocu bestuurslid van de Blues verteld over de award, het festival en zijn ervaringen.

De allereerste editie werd gehouden in 1994 in het centrum van Culemborg. Op verschillende podia spelen gemiddeld 20 Bluesbands zowel nationaal als internationaal hun muziek.

Jullie hebben de award gewonnen, hoe voelt dat?

“De nominatie was onverwachts, de blues was hier nog niet eerder voor genomineerd. We vinden het heel leuk dat we hebben gewonnen. Onze concurrenten waren twee festivals in Italië (Pistoia Blues Festival) en Engeland, Colne (The great Britisch Rythm and Blues Festival). Ik vind het leuk dat we hebben gewonnen omdat dit laat zien dat ook buiten Nederland bekend is dat we veel met Blues festivals doen.”

Hoe bent u bij de blues terecht gekomen?

“Een vriend was al vrijwilliger en heeft me gevraagd te komen helpen. Eerst met het opzetten van de tenten, dranghekken plaatsen en de techniek. Zo kwam van het een het ander en zit ik nu al 5 jaar in het bestuur.”

Doet u dit naast uw werk of fulltime?

“Culemborg Blues bestaat volledig uit vrijwilligers. Het bestuur bestaat uit 6 man en we vergaderen 1 keer per maand er worden actiepunten uitgezet en die bespreken we. Dit doen we nu al 26 jaar. In die 26 jaar hebben we een standaard draaiboek gemaakt waarin staat wat er gedaan moet worden. Dit verdelen we over de vergaderingen door het hele jaar.”

Is er al die jaren dezelfde organisatie?

“26 jaar geleden vond men dat er in Culemborg te weinig  te doen was, dat er wel  iets georganiseerd kon worden zoals de Blues route in Utrecht. Het eerste jaar is georganiseerd door 2 vrijwilligers.  Dat bleek veel te weinig zijn. Toen kwamen er al snel nieuwe vrijwilligers bij en werd de Stichting Culemborg Blues opgericht.  We zijn nu op dit moment aan het wisselen. Komend jaar krijgen we een nieuwe penningmeester. De huidige stopt na vijftien jaar. Het langst zittende bestuurslid is John van Empel met 24 “dienstjaren”. Een ander lid is vorig jaar na 22 jaar gestopt. Dit ook omdat we tijdens het festival lange dagen maken. De dag begint om 06.00 in de ochtend en we zijn bezig tot 04.00 a 05.00 de volgende nacht. Als je 18 bent houd je dit wel vol. Nu we ouder worden niet meer.” Lacht Gerard.

Ik zag dat jullie bij het festival gebruik maken van vrijwilligers. Vanaf welke leeftijd mag je bij de blues werken?

“We hebben voor de vrijwilligers geen leeftijdsgrens, de jongste zijn ongeveer 16 jaar. De jongere die helpen hebben vaak interesse in geluidstechniek of spelen zelf in een band. Ze weten daardoor hoe alles werkt en vinden het leuk om dit tijdens het festival te doen. We hebben op de festival dag zelf ongeveer 60 vrijwilligers aan de slag, maar we kunnen altijd nog versterking gebruiken. Voor opbouw en afbouw maar ook bijvoorbeeld bij de merchandise verkoop en voor bandbegeleiding.”

Zijn jullie al begonnen met de voorbereidingen van aankomend jaar?

“Ja, het regelen van de bands is al voor 80% rond. Vier december hebben we weer een vergadering over de startup en een nieuwe app die we hebben en de website wordt weer up- to- date gemaakt. Daarnaast maken we een Programmaboekje en zoeken we naar nieuwe sponsoren.”

Is er een jaar dat u het meeste is bijgebleven?

“Ieder jaar gebeurt er wel iets geks of bijzonders. We hebben ooit de Amerikaanse Popa Chubby geboekt. Een van onze collega’s had afgesproken hem op het vliegveld in Amsterdam op te halen. Eenmaal daar aangekomen vertelde Popa dat zijn bandleden met de collega mee konden gaan maar dat hij Amsterdam in wilde. Dit heeft hij ook echt gedaan. Zijn optreden begon eigenlijk om 23.00 uur maar ze hebben hem verteld dat hij om 21.00 moest spelen om 20.55 kwam hij aangelopen.” Verteld Gerard.

“Vorig jaar kwam King King bij ons optreden, het duurde tot 22.00 uur bij ons en de volgende dag moesten ze om 10.00 uur in de buurt van Glasgow een festival openen. Ze hebben dus een nacht doorgehaald om op beide festivals te kunnen zijn. We vonden het bijzonder dat ze tijd voor ons hebben gemaakt.”

“In 2016 is er tijdens het festival de Bliksem ingeslagen in de straat net achter het grote podium en daarna in de bliksemafleider van het oude stadskantoor. Het was een gigantische klap maar, alle veiligheidsmaatregelen hebben geholpen dus niemand had er last van.”

Door: Blues Culemborg

Wat verwachten jullie van de opkomst in 2020?

“Als het weer goed is verwacht ik dat de opkomst ook groot is. Met goed weer komen er veel mensen uit het hele land. Ze boeken van tevoren een bed en breakfast en staan met de camper op een camping in de buurt. Als het slecht weer is haken Culemborgers sneller af omdat het dicht bij huis is en gratis. Met het 25-jarig bestaan was het behoorlijk nat maar toch stond het vol!”