Peter Steutel maakt kunst in de winkel van Roos&Tomey

Peter Steutel maakt kunst in de winkel van Roos&Tomey

Peter Steutel aan het werk

Kunstenaar Peter Steutel maakt de komende tijd live kunst in het oude pand van boekhandel Roos&Tomey. De Markt 36 is omgetoverd tot een culturele hotspot waar jong en oud van genieten kan.

Een mistige maar zonnige lucht hangt boven Culemborg terwijl wij op een nat bankje aan het wachten zijn op de artist in resicence van de winkel Roos&Tomey. Om elf uur gaat de winkel open en wij lopen naar binnen met de verwachting kunstenaar Peter Steutel al aan het werk te zien. We worden begroet door de muffe geur van oude boeken en oude koffie. Er wordt ons verteld dat hij er nog niet is, maar elk moment binnen kan stappen. Nog geen vijf minuten later worden wij voorgesteld aan de heer Steutel, die vanaf moment een erg warm en vriendelijk is.

Tussen de verouderde boeken en dichtbundels zet Steutel zijn werkplek op. “Ik ben bijna zover, hoor!” Klinkt het achter uit de winkel. Na een paar minuten krijgen we een seintje dat hij er klaar voor is en wijst naar twee stoeltjes waar we kunnen gaan zitten.

Peter baseert zijn werk op organische vormen uit de natuur en haalt daar veel inspiratie uit. ‘Organische vormen zijn vormen die als interactie ontstaan tussen materialen en processen in de natuur. Een voorbeeld is als het land opdroogt en je een soort craquelé in de grond. Het lijkt chaos, maar dat is het niet. Zulke patronen zie je overal in de natuur terug, dat is mijn inspiratie’, zegt Steutel. Terwijl hij dit vertelt wijst hij naar enkele van zijn werken waar goed te zien is wat hij bedoelt.

Peter is “artist in residence” bij Roos&Tomey, wat inhoudt dat hij tot ongeveer half januari 2022 eens per week in de oude boekenwinkel vertoeft om live kunst te maken. ‘We hebben het geluk dat er een fatsoenlijke boekenwinkel in Culemborg zit, ondanks dat het een klein stadje is. Nu Tomey naar een voor hun beter pand is verplaatst, is dit oude pand op initiatief van De Roos van Culemborg omgetoverd naar een culturele hotspot, met muziek, poëzie, beeldend kunstenaars en exposities.’

Steutel vertelt in geuren en kleuren over zijn werk en laat trots zien waar hij mee bezig is. ‘Ik vind het ontzettend leuk dat jullie hier zijn.’ ‘Ik had er eigenlijk al op gerekend dat ik van mijn werk gehouden zou worden’ grapt hij met een knipoog.

Het werk van Peter Steutel is dus tot en met half januari elke donderdag van 11:00 tot 17:00 te bewonderen in de winkel van Roos&Tomey.

Onze verslaggeefster Bianca van Steeg vroeg Peter nóg meer het hemd van het lijf.

https://soundcloud.com/bianca-van-steeg/artist-in-residence-peter-steutel-mixdown/s-qWXWe0rSaRB?si=1b6705cb36f543c8a1500a0e252aed77&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Marianne Stelwagen

Ik ben Marianne (Marnie) Stelwagen, 22 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in muziek en maatschappelijke problemen, een rolmodel daarin voor mij is Tim Hofman. Ik zal over allerlei onderwerpen schrijven!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *