Lichtend verwachten in de Oud-Katholieke Kerk

Lichtend verwachten in de Oud-Katholieke Kerk

Foto: Lieke Bastiaansen

Een uur ont-moeten alles aan je voorbij laten gaan en tot je diepste zelf komen door middel van de stilte en het kaarslicht. Dat gebeurt elke adventsmaandag in de Oud-Katholieke kerk in Culemborg. Ter voorbereiding op kerstmis.

Het is half zeven en het is nog vrij rustig voor de Oud-Katholieke kerk op de varkensmarkt, de pastoor heet het kleine gezelschap mensen vriendelijk welkom en vertelt dat het waarschijnlijk geen storm gaat lopen maar er vast nog een aantal bezoekers bij zullen komen. Een geurencombinatie van kaarsen en wierrook komt je tegemoet wanneer de deur van de oud katholieke kerk open gaat. Elke adventsmaandag wordt er een uur lichtend verwachten georganiseerd. ’Ik vind het een hele mooie voorbereiding naar kerstmis toe waarvan de betekenis is eenvoud, samenhorigheid, licht brengen in elkaars duisternis, vrede bereiken in jezelf en met anderen dat is waar het dus echt om gaat. Niet de schreeuwerige commercie die er over heen dendert wat er helemaal niets mee te maken heeft.’ Aldus pastoor Frank Duivenvoorde.

Er hangt een kalme ontspannen sfeer. Precies de insteek van het lichtend verwachten. Het uur lichtend verwachten wordt ingeleid met een aantal minuten klassieke muziek, waarna het muisstil is in de kerk. ‘Dit is de tijd om juist even een uur aan helemaal niks te denken, om je hoofd leeg te maken. Daar is in het dagelijks leven met de vele prikkels weinig tijd voor. Daarom vind ik het extra belangrijk om er in aanloop naar een hectische kerst periode de tijd voor te nemen.’ Vertelt een trouwe bezoeker.

Links achterin de kerk zit een man op leeftijd met zijn hoofd naar beneden gebogen en begint herhaaldelijk te gapen. Verspreidt in de kerk zitten ongeveer zes bezoekers. Dat is geen bijzonder grote opkomst maar toch is er behoefte aan deze avonden naar kerst toe. ‘Vooral in deze tijd waarin alles zo materieel en plat is dat we de heiligheid van dingen weer moeten ontdekken en dat begint ook met stilte en vrede in jezelf vinden.’ Aldus Duivenvoorde. Het was eerst nog niet zeker of het lichtend verwachten in de adventstijd dit jaar door zou gaan in verband met de huidige corona situatie. Na een aantal verzoeken om het lichtend verwachten dit jaar door te laten gaan is er besloten om het toch te organiseren met de anderhalve meter in acht genomen.

De Oud-Katholieke kerk ziet er vanaf de buitenkant niet uit als een kerk dat komt omdat het van origine een schuilkerk is. Het is de eerste kerk die gebouwd is na het herstel van de godsdienstvrijheid rond het jaar 1830. Achter de deur bevindt zich een grote diepe ruimte, waar spullen in staan die ouder zijn dan de kerk zelf.

Als het einde van het uur lichtend verwachten nadert wordt het uitgeleid met weer een aantal minuten klassieke muziek. De bezoekers maken zich rustig op om zich naar de uitgang te verplaatsen. Dit was de tweede avond lichtend verwachten in de Oud-Katholieke kerk op de varkensmarkt in Culemborg.

Verslaggever Jill Hilhorst tijdens het Lichtend verwachten

Over de auteur

Lieke Bastiaansen

Hoi! Mijn naam is Lieke, ik ben 21 jaar oud en ik studeer aan de school voor journalistiek. Wat ik later wil gaan doen? Geen idee. Maar in de tussentijd zal ik je hier op de hoogte houden van al het nieuws uit Culemborg!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.