Kerstsfeer is er weer in Culemborg

Kerstsfeer is er weer in Culemborg

Het plein foto: Bram Könings

De sint is alweer even uit het land en dat betekent kerst. Dit merk je ook in ons stadje Culemborg. Lichtjes worden opgehangen, bomen worden opgetuigd en kransen worden gemaakt. Kortom: volop kerst.

Het is een zonnige wintermiddag in de stad. De cafés zitten vol met levensgenieters, en mensen fietsen zoals gewoonlijk over het plein. Om de lantaarns tegenover de terrassen zijn lichtgevende vallende sterren opgehangen door de gemeente. Ook is er een tien meter hoge donkergroene kerstboom neergezet voor het stadshuis. De kerstboom heeft geen ballen, maar wel lichtjes. ‘Ik vier geen kerst maar ik vind het wel erg gezellig zo’ zegt Ramin Visch inwoner van Culemborg. De bakker bakt zijn laatste koekjes af en er walmt een zoete geur van speculaas door de straat. Ook alle andere winkels zijn alweer helemaal in kerst. Je ziet bijvoorbeeld de Hema met nieuwe etalage en de restaurants hebben allemaal een kerstboom.

Ondertussen zijn het al de laatste loodjes voor de terrassen, en winkels gaan dicht en het begint te schemeren. Je ziet langzaam alle lichtjes naar voren komen. Overal zie je kleine lichtpuntjes door de ramen en langs de straten in vormen van slierten maar ook in rendieren, kerstmannen en kransen. ‘Als het zo donker wordt zit de kerstsfeer er goed in’ zegt Connie de Bruin nadat ze van het terras af komt en weer naar haar huis in Culemborg gaat. ‘We gaan het wel vieren maar niet met de hele familie.’ Zegt De Bruin er nog bij in het kader van de huidige besmettingen. Het begint licht te miezeren. Kleine druppels vallen op glanzende donkerbruine klinkers. De lucht is helder maar de temperatuur is laag.

Ik vind het soms wel een beetje overbodig al die kerstverlichting’ aldus Visch wanneer we vragen naar de kerstverlichting bij hen thuis. ‘We vieren niet echt kerst bij ons thuis, wel gaan we lekker eten.’  Door de wijken heen zijn er verschillende huizen met veel kerstverlichting. Als een stralende ster steken zij uit naast kleine kerstverlichting net als de rest. Bij één huis hangt er een sliert vooraan op de buxushaag. Naast het kleine boompje staat een verlicht rendier. Het huis heeft meer verlichting dan de rest van de straat, maar is zeker niet de enige met verlichting.

Ook zie je verschillende lokale kerstboomverkopers door de stad. Voor de visboer naast de Weidsteeg staat er ook één. Hier zie je alle kerstbomen ingepakt staan zodat mensen de kerstbomen goed kunnen pakken. Er hangt een dennennaaldengeur en er staat kerstmuziek op. Niet iedereen koopt een nieuwe kerstboom dit jaar. ‘Wij kopen al jaren er geen meer’ aldus Luba Tol. ‘De boom van een paar jaar geleden, is nu een grote boom en daar halen we er gewoon takken vanaf.’ Toch wordt er vijf procent meer kerstbomen verkocht dan vorig jaar meldt het VNK (verenging van kerstboomkwekers).

De kerstsfeer in Culemborg zal ook nog wel even doorgaan want de sfeer zit er goed in. Verslaggever Jordy Jager spreekt met verschillende mensen op straat over hoe zij de kerst aanpakken.

Over de auteur

Bram Könings

Hoi! Mijn naam is Bram(21). Ik ben eerstejaars student aan de opleiding voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Ik woon in Amsterdam maar kom uit Ophemert. In mijn vrije tijd maak en speel ik muziek. Het liefst met andere mensen. Ik speel gitaar en drums. Mijn interesses liggen bij kunst en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *