Culemborg viert kerst met de Christmas Experience

Culemborg viert kerst met de Christmas Experience

Kerversiering bij brasserie de Poortwachter

De binnenstad van Culemborg is op 20 december in de kerstsferen met de Culemborg Christmas Experience. Door de hele binnenstad is van alles georganiseerd om de feestdagen mee af te trappen. Meer dan dertig ondernemers hebben meegedaan, en zelfs de kerstman liep rond.

Het is een grauwe, koude middag op de dag van de Christmas Experience in Culemborg, maar dit weerhoudt niemand. Op de markt is het in tijden al niet zo druk geweest: jong en oud komt af op de georganiseerde kerstactiviteiten. Overal lopen mensen met bekertjes warme chocolademelk of glühwein rond. Ook het welbekende Culemborgse orgel rijdt rond en er loopt een mevrouw in kerstkleding met een microfoon die kerstliedjes zingt. Aan kerstmuziek en gezelligheid is dus geen gebrek.

Alle ondernemers in de stad hebben groots uitgepakt voor de Christmas Experience, met blik op de verwachte lockdown. Alle terrassen zitten vol en overal hangt kerstversiering. Op de varkensmarkt zit een kerstfair in het café de Luifel. Binnengekomen hangen overal kerstlampjes. In de grote ruimte is plaats vrijgemaakt voor allemaal kleine kraampjes van mensen die iets verkopen. Zelfgemaakte kerstkransjes en kerststukken, ansichtkaarten en zelfs kalenders met foto’s van Culemborg, het is er allemaal. Zo vertelt Johan van Boven van de gelegenheid gebruik te hebben gemaakt om zijn kalenders en kerstkaarten met dronebeelden van Culemborg te verkopen: ‘Ik vind dat het aardig doorloopt, ik had het zelfs iets minder verwacht.’ vertelt hij enthousiast over de opkomst op de kerstfair. Ook bij de Blokker hebben ze het druk gehad. Zo vertelt leidinggevende Arthur Schoots: ‘Ik heb in de ruim twee jaar dat ik hier werk nog nooit zo’n drukke dag gehad, het is nog veel drukker dan we het vorig jaar hadden rond de feestdagen.’

Ook de horecaondernemers zijn van de partij tijdens de Christmas Experience. Bij brasserie Streek kunnen kinderen kerstkaarten maken voor eenzame ouderen, het zit er dan ook helemaal vol. Ook Lekkers a/d Lek en Kookatelier Lot doen mee. ‘We hebben afhaalmaaltijden en kerstmenu’s die we nu aan het promoten zijn. Ook hebben we ons winterterrasje opgezet en mensen kunnen een warm kopje chocolademelk of erwtensoep komen halen,’ aldus Lotte, eigenaresse van Kookatelier Lot.

GroenLinks Culemborg is ook te zien op de kerstfair met hun kerstpakketten. Ieder jaar houden ze een actie waarbij mensen iemand kunnen nomineren van wie zij vinden dat ze een kerstpakket verdienen. Tim de Kroon, de eerste lijsttrekker van GroenLinks is aanwezig en laat het kerstpakket zien. ‘Veel mensen in Culemborg hebben een lastig jaar gehad of hebben zich ingezet voor iemand anders, en wij willen die mensen bedanken. We hebben een kerstpakket met allemaal lokale producten samengesteld, om zo ook lokale winkeliers te ondersteunen’, vertelt hij.

Ook wat later op de middag is er nog steeds veel leven op de markt. De kerstman loopt nog steeds rond en gaat met kinderen op de foto en maakt een praatje met iedereen. Er is zelfs een act van twee steltenlopers. De twee dames zijn als twee witte schaakstukken verkleedt en lopen met mooie achtergrondmuziek op hun stelten over de markt.

Het was dus een geslaagde, sfeervolle dag in Culemborg en een goede aftrap van de feestdagen voor jong en oud. Ondanks de coronamaatregelen en de verwachte lockdown heeft iedereen nog een gezellige middag met elkaar kunnen hebben.

Daan Morkin was ook bij de Christmas Experience:

https://soundcloud.com/user-921184917/clmbrg-christmas-experience-sfeerverslag-daan-morkin-mixdown?si=f5f873b94b6d48689e57fe9da1b91ab3&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *