KWC-actieweek loopt anders dan gepland

KWC-actieweek loopt anders dan gepland

Het KWC gebouw

Pien, Bente, Iris en Loek van het Koningin Wilhelmina College hun grootste angst is waarheid geworden: de jaarlijkse actieweek kan niet doorgaan. Dit komt door de derde lockdown die op 18 december is aangekondigd. Na veel grote plannen al te hebben aangepast door de avond lockdown, kunnen nu zelfs die plannen niet doorgaan.

Onderweg naar het KWC-gebouw lopen veel scholieren met een net gehaald frikandelbroodje van de Aldi om de hoek. Bij binnenkomst ruik je gelijk de standaard middelbare school geur: een mix van tienerzweet en mandarijntjes. Van links en rechts hobbelen kinderen van hun ene naar de andere les. ‘We hebben nu geschiedenis toch’, roept een voorbijlopend jongetje die tussen de lessen door aan het genieten is van zijn sultana koekjes. Pien, Bente, Iris en Loek komen in hun groene KWC-shirtjes aangelopen. Dit jaar zijn laatste jaars vwo studenten Pien, Bente, Iris en Loek van het Koningin Wilhelmina College de gelukkige die de actieweek mogen organiseren. Iris vertelt dat er een omweg genomen moet worden richting de lokalen, want vanwege corona is het eenrichtingsverkeer binnen de school. De deur van het trappenhuis staat open. ‘Voor de ventilatie’, zegt Iris. Eenmaal aangekomen bij het lokaal doet de conciërge de deur open en vertelt Loek gelijk dat hij hier eigenlijk niet wil zitten. ‘Het ruikt muf en er kan geen raam open.’

Vanwege de derde lockdown is vijf maanden aan voorbereiding in één klap weggegooid. De actieweek is op het KWC al tien jaar een begrip en er wordt ieder jaar groots uitgepakt. Er is ieder jaar een selectie van studenten die een plan mag voordragen. De actieweek gaat gekoppeld aan een goed doel waar geld voor ingezameld wordt. Dit jaar is er gekozen voor Alzheimer Nederland. Zij doen onderzoek naar dementie. ‘Mijn opa is anderhalf jaar overleden aan een hartstilstand, maar hij leed ook aan dementie. Ik heb gezien dat het heel erg zwaar was voor mijn oma en voor de rest van mijn familie’, aldus Iris. ‘Het is heel herkenbaar voor mensen en ik wil mij er zelf heel graag voor inzetten’, vertelt Iris waarbij de rest van de groep meeknikt.

‘Je hebt je er zo op verheugd, en als het dan toch niet doorgaat is het wel heel zuur.’
– Pien, KWC-actieweek organisator

Voor de eindexamenleerlingen zullen er nog pannenkoeken, knakworsten en chocolademelk verkocht worden. Ook kun je liedjes aanvragen en edelstenen kopen op de met kerstlichtjes versierde overblijf. Het geld wat is betaald voor de activiteiten die er bedacht waren kunnen de studenten terugvragen, al hoopt de groep natuurlijk dat ze dit niet doen om zo meer geld in te zamelen voor het onderzoek naar Alzheimer.

Op de ochtend van 21 december 2021 hebben ze wel een cheque in ontvangst mogen nemen van Rabobank Gelderland Zuid ter waarde van € 500,– ten gunste van de KWC Actieweek. ‘Voor ons was dit het laatste jaar, maar we hopen dat voor alle andere kwc’ers die nog één of meerdere jaren te gaan hebben, dat het volgend jaar wel gewoon door kan gaan. Wij hebben ons best gedaan in ieder geval’, aldus Iris.

Verslaggever Emma Matthee gaat verder in gesprek met de groep KWC’ers:

Over de auteur

Jasmijn Krijgsman

Hoe omschrijf je Jasmijn? Mijn naasten zouden zeggen: ad rem, nieuwsgierig en vooral leergierig. Iemand die zich tot op de bodem verdiept in onderwerpen die zij interessant vindt. Denk hierbij aan geschiedenis (met name de Tweede Wereldoorlog), huidgezondheid, onopgeloste moordzaken etc. Ontzettend uiteenlopend en eigenlijk is er maar weinig dat mijn interesse niet wekt. Ik ben 19 jaar en woonachtig in het mooie Almere. Benieuwd geworden naar de onderwerpen die ik ga behandelen? Houd dan de CuliWeekly in de gaten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.