De invloed van de huidige lockdown op studenten

De invloed van de huidige lockdown op studenten

De uiterwaarden van Culemborg.

Er is een nieuwe lockdown aangekondigd, een grote tegenvaller voor alle studenten in Nederland. Iedereen zit weer thuis achter de laptop in plaats van in een lokaal met studiegenoten, en dit kan een grote impact hebben op de mentale gesteldheid van studenten. Aan de hand van tips van een hoogleraar psychologie ga ik, als eerstejaars hbo student, proberen deze lockdown zo goed mogelijk door te komen.

Het is een erg koude, maar wel zonnige winterdag. De lucht is blauw en kraakhelder en de zon schijnt fel over de uiterwaarden van Culemborg. Op de Goilberdingerdijk kan je over de rivier de Lek uitkijken die langs Culemborg stroomt. Na een lange ochtend binnen achter mijn laptop gezeten te hebben is een frisse neus halen erg prettig, al helemaal met dit zonnige winterweer. Op de dijk zie je veel mensen die hetzelfde idee hebben: fietsers, wandelaars met honden en zelfs iemand te paard. Iedereen is aan het genieten van de zon.

Als eerstejaars HBO student in lockdown heb ik aan de hand van tips van een psycholoog besloten om af en toe een wandeling te maken tijdens mijn online lessen. Na een lange ochtend huiswerk maken achter mijn laptop trek ik warme kleren aan en ga ik een stuk lopen door de uiterwaarden van Culemborg.

In de uiterwaarden staat een koud windje, en alles kleurt wit omdat het afgelopen nacht gevroren heeft. Bij iedere stap die ik zet hoor je het gras onder mijn schoenen kraken door de vorst. Even buiten zijn is echt een opfrisser en biedt de kans om even je hoofd te legen.

Na een wandeling door de uiterwaarden van een uurtje loop ik terug richting huis. Nog steeds is er een heldere, blauwe lucht en is het druk op de dijk. De tip om in beweging te blijven en af en toe een wandeling te maken is erg nuttig, al helemaal met zulk mooi weer. Ik heb frisse lucht en beweging gehad, wat goed is voor je fysieke gezondheid en ben nu klaar om weer verder te gaan met mijn huiswerk.

Na even afleiding te hebben gehad en buiten te zijn geweest merk ik ook dat het makkelijker is om weer verder te gaan met huiswerk. Ik merk dat ik dingen beter op sla en een betere concentratie heb dan wanneer ik al heel lang achter elkaar aan het studeren ben en naar mijn laptopscherm zit te staren.

Ernst Mesters, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Tilburg bevestigt dit: ‘Het is belangrijk om te proberen fysiek in beweging te blijven tijdens een lockdown. Van lang binnen zitten ga je je snel somber voelen en kan je ook fysieke klachten krijgen’, aldus Mesters. Hij vertelt dat alleen een stukje gaan wandelen tussen schoolwerk door al een groot verschil kan maken. Ook benoemt hij dat het belangrijk is om (voor zover dat nu mogelijk is) te proberen zoveel mogelijk fysiek sociaal contact te behouden.

Niet alleen heeft de lockdown veel invloed op de mentale gesteldheid van scholieren, maar ook op hun schoolprestaties. Veel leerlingen lopen achterstanden op die moeilijk zijn in te halen vanachter je laptop thuis. Zo vertelt Maud Maasdam, eerstejaars hbo humanistiek student uit Culemborg dat ze het sociale contact op school mist. ‘Ik was wel toe aan vakantie maar vind het jammer dat ik mijn studiegenoten niet zie’, aldus Maasdam. Om goed in haar vel te blijven zitten neemt ze tijdens online les af en toe een pauze om wat anders te doen of gaat ze even naar buiten voor wat frisse lucht. ‘Vaak loop ik dan gewoon een rondje, ga ik hardlopen of ik bel iemand op om even te kletsen.’ vertelt ze.

Bram Könings sprak met Maud Maasdam:

https://soundcloud.com/user-488926686/studenten-corona-culemborg/s-eE5TDAi7kg6?si=b9d81a37e0bc460583a7af0304e417a5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *