Hoe jongeren in quarantaine zitten

Hoe jongeren in quarantaine zitten

Jongeren in Nederland gaan door de laatste golf van het coronavirus veel in quarantaine. Veel studenten zitten op dit moment vast in hun kamers. Er zijn veel verschillende vormen waarop jongeren in isolatie of quarantaine gaan. In het ene studentenhuis heeft bijna iedereen corona en de ander zit alleen op zijn kamer.

De kamer waar Majka en haar vriend in isolatie zitten zeventien vierkante meter. De kamer heeft hoge muren en is rommelig. ‘Na al die dagen quarantaine heeft de kamer wel een schoonmaakbeurt nodig’ zegt Tol. Er staat een wasrek vol met joggingbroeken en truien midden in de kamer. Op de koelkast staat een lege fles whisky en een fles wijn. Rond de hele kamer liggen kledingstukken die van allebei kunnen zijn. De zestien andere huisgenoten houden afstand. Ook heeft het koppel tijden wanneer ze kunnen douchen zodat de rest van het huis goed afstand kan houden. Om verspreiding te voorkomen laten ze de douches 45 minuten luchten nadat ze er gebruik van hebben gemaakt.

Hoe andere huisgenoten met iemand in isolatie omgaan

Het afstand houden in het huis gaat soms lastig. Omdat er een smalle gang is kan je elkaar niet zonder de anderhalve meter te overschrijden passeren. ‘Ik kon niet altijd afstand houden’ zegt Esparanza Visser een huisgenoot van de twee. Nadat we wisten dat we in quarantaine moeten hebben we gelijk een lijst met regels opgesteld zodat mensen zoveel mogelijk afstand konden houden. Niet iedereen ging in quarantaine. ‘Met zo’n groot huis zijn er veel die geen contact hebben gehad met de mensen die positief zijn’ zegt Visser.  De huisgenoten koken voor het koppel zodat ze niet in de keuken hoeven te komen. Als het eten bijna klaar is leggen ze borden voor de deur. De borden worden even later opgehaald en gevuld met lekkers. ‘We sturen een appje als we nog een bordje willen’ zegt Tol.

Andere huizen

Niet in elk huis is er maar één iemand met corona. In het huis van Krijn Verheul hebben acht mensen corona. Het is gezellig in het huis. In de kamer van Verheul zitten de studenten te chillen en spelletjes te spelen. ‘De eerste avond was het gelijk cocktailavond’ zegt hij met sprankelende ogen. De studenten gingen tot diep in de nacht door. ‘Andere huizen zag je ook feestjes hebben’ merkte Verheul op. De woonkamer is niet in het territorium van de positief geteste studenten. ‘De negatief geteste huisgenoten koken voor ons en doen boodschappen, eigenlijk is dat best chill’ zegt Verheul.

Omdat in het huis van Krijn Verheul veel coronagevallen zijn gaat het daar er heel anders aan toe. Je merkt het verschil vooral in wat mensen voor elkaar willen doen. ‘Wij hebben geleefd van de bezorgers’ zegt Majka. De huisgenoten van Verheul gingen gewoon naar de supermarkt. In het gesprek met de studenten merk je dat ze beide het niet leuk vinden om tien dagen vast te zitten, maar ze snappen het wel. ‘Ik zit liever tien dagen thuis dan dat een oudje op de ic komt’ zegt Verheul.

Disclaimer: Deze productie is niet in Culemborg gemaakt

We spraken Majka Tol over hoe zij in quarantaine zat:

https://soundcloud.com/user-488926686/quarantaine/s-Ej1A0vuRn1V?si=606684efaaf748c1b1dbab2b6211eba1&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Bram Könings

Hoi! Mijn naam is Bram(21). Ik ben eerstejaars student aan de opleiding voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Ik woon in Amsterdam maar kom uit Ophemert. In mijn vrije tijd maak en speel ik muziek. Het liefst met andere mensen. Ik speel gitaar en drums. Mijn interesses liggen bij kunst en cultuur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *