De overspannen woningmarkt

De overspannen woningmarkt

Foto: Pelin Bilgili

De woningmarkt staat al een aantal jaar op zijn kop. 10 duizenden euro’s overbieden en dan alsnog achter het net vissen, helaas is dat de realiteit voor veel mensen die op zoek zijn naar huis. Maar hoe is het voor makelaars in deze tijd? Om daar achter te komen ga ik langs bij Makelaar Pim van Veen in Culemborg.

Het is maandagmiddag 15:00 uur en ik heb een afspraak met makelaar Pim van veen eigenaar van Van Veen makelaardij. Gehaast komt Van Veen binnen in het kantoor aan de markt in Culemborg. Een mooie representatie van de overspannen huizenmarkt.

De huizenprijzen zijn de afgelopen 20 jaar 20% gestegen volgens de cijfers van het Centraal bureau voor de statistiek. Ook Van Veen kan dit bevestigen. In Culemborg is de gemiddelde huizenprijs nu €419.000 dat ligt rond het gemiddelde vergeleken met andere steden in Nederland. Voorheen lag Culemborg altijd onder het gemiddelde. Deze stijging heeft ook deels te maken met de aanwas die vanuit Utrecht naar Culemborg komt zo wordt 26 procent wordt verkocht aan mensen die in eerste instantie in Utrecht willen wonen verteld Van Veen.

Werken in een overspannen woningmarkt elke dag mensen teleur moeten stellen maar aan de andere kant financiële voordelen aan ondervinden. Hoe ga je daar als makelaar mee om Van Veen hoeft er niet lang over na te denken. ‘Het is eigenlijk helemaal niet leuk’ om een beeld te schetsen hoe het er aan toe gaat verteld Van veen ‘We hebben een aantal weken geleden bijgehouden hoe veel mensen we bij een huis teleur hebben moeten stellen dat waren 43 mensen.’ Ook om deze reden kiezen ze bij van veen makelaardij ervoor om de mensen te bellen in plaats van een mailtje te sturen.
‘Op deze manier is het dus helemaal niet leuk, een leuk onderdeel van de makelaardij is het verkoopgedeelte en het onderhandelen. Maar dat is er niet meer bij in deze tijd.’

De grootste uitdaging voor een makelaar is om genoeg huizen in je portefeuille te krijgen want die zijn er weinig nu in Culemborg. Daarnaast is het zo dat je maximaal maar twee huizen kan verkopen in een week als je zelf de bezichtigingen doet zoals het geval is bij Makelaarskantoor van Pim Van Veen. Daardoor blijft het financiële gewin gemiddeld. Maar dan is er ook nog het overbieden. Makelaars ontvangen nog eens 1,5 procent over het bedrag wat de koper overbiedt op een huis.

Overbieden is in deze huizenmarkt geen nieuwe trend, op een huis van vijf ton wordt in Culemborg gemiddeld 13,8 procent overboden. Aldus van Veen. Wanneer de berichten van makelaars die prijzen opdrijven ter sprake komt heeft Van Veen daar een duidelijke verklaring voor. ‘Het is wel iets wat veel gebeurd maar in Culemborg durf ik mijn handen in het vuur te steken voor mijn collega’s dat dat hier niet gebeurd. In een grote stad als Amsterdam duurt het wel even voordat die verhalen de stad door gaan maar hier in Culemborg maak ik zo binnen no-time mijn bedrijf kapot als ik dat soort praktijken zou doen.’

‘Onze rol wordt wel een beetje overschat
Het enige wat je ons kunt verwijten is dat het gunningsproces niet transparant is’
Als er bijvoorbeeld 30 mensen zijn die het huis hebben bezichtigt, en je wil mee bieden weet je niet wat anderen mensen bieden. Er zijn nu mensen die €600.000 bieden voor een huis, terwijl ze het voor €575.000 ook gehad hadden vanwege het niet transparante biedproces.

De makelaars laten de keuze bij de verkoper aan hen  wordt van te voren gevraagd of ze een transparant of een niet transparant systeem willen. De verkoper vraagt dan wat de voordelen en nadelen zijn. Dat is als volgt, bij een transparant systeem zijn de biedingen transparant, dus de bieders kunnen zien wat er is geboden. Het is dus waarschijnlijker dat zij alleen het nodige bedrag overbieden om het huis te bemachtigen. Waar er bij een niet transparant systeem de bieder eerder geneigd is om het zekere voor het onzekere te nemen, omdat zij niet weten wat de anderen geboden hebben. Zullen zij eerder een hoger bedrag bieden.

Dus wanneer dit verhaal aan de verkoper geschetst wordt dan zegt iedereen: ‘Doe mij dat niet transparante maar want dat brengt hoogstwaarschijnlijk meer op.‘
‘Het draait alleen maar om geld’

Er staan nu 27 huizen te koop in Culemborg en er zijn 3200 mensen die hier een huis willen kopen. Al zou de heft van de zoekers afvallen blijft het nog steeds een overspannen markt. In de toekomst denkt van Veen dat het wel wat zal afvlakken. De hypotheekrente is nu iets aan het stijgen het is maar een fractie, dus dat merk je nu nog niet. ‘Dat is meestal wel een signaal dat mensen denken: ‘we moeten nu nog snel een huis zien te kopen want straks gaat de rente omhoog.’ Aldus Van Veen.

Ook is het kabinet is bezig met een nieuwe huisvestingswet. De gemeente in Culemborg hoopt dat dit snel ingevoerd kan worden, zodat projectontwikkelaars in Culemborg verplicht zijn eerst de woningen aan te bieden aan inwoners van Culemborg.

Over de auteur

Lieke Bastiaansen

Hoi! Mijn naam is Lieke, ik ben 21 jaar oud en ik studeer aan de school voor journalistiek. Wat ik later wil gaan doen? Geen idee. Maar in de tussentijd zal ik je hier op de hoogte houden van al het nieuws uit Culemborg!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.